Slatkiši

DOMAĆI KOMPOT OD KAJSIJA: Idealna poslastica za sva godišnja doba (FOTO)

Domaći recept za voćnu slast.

05.07.2023 08:01

DOMAĆI KOMPOT OD KAJSIJA: Idealna poslastica za sva godišnja doba (FOTO)
shutterstock.com

Tokom letnjih dana hladne poslastice odlično će nas rashladiti. Ne moraju to uvek biti sladoledi. Podjednako možemo uživati i u domaćem kompotu. Jedan od omiljenijih je onaj od kajsija. Istovremeno je i sladak i kiseo, a najlepši je kada se rashladi u frižideru.

Srećna Republika donosi vam recept za domaći kompot od kajsija po starinskom receptu.

Sastojci:

  • 2 kg kajsija
  • 500 gr šećera
  • 3 prazne tegle
  • 2L vode

 

Priprema:

Operite kajsije i oljuštite ih od košpica. Isecite na polovine i četvrtine. Kasije ređajte u tegle, biće vam potrebno 3 tegle od 1 kilogram. Potrudite se da između kajsija ima što manje prostora. Na vrhu dodajte jednu kašiku šećera ako su kajsije slađe, a ako nisu dodajte dve kašike. Nakon toga sipajte vodu u teglu do vrha. Dobro zatvorite tegle, okrenite ih naopako kako biste proverili da li curi voda. 

Za pasterizaciju potrebno je skuvati kompot. Uzmite veći lonac i na dno stavite krpu. Poređajte tegle, tako da se tegle ne dodiruju. Ako se dodirnu može doći do pucanja. Svaku teglu obavijte krpom, kako biste se još više zaštitili od pucanja. U lonac sipajte vodu, treba da ide preko poklopca tegle. Vrlo je bitno da tegle stavite u hladnu vodu, na hladnu ringlu pa tek onda postepeno zagrevate. Jer ako dođe do nagle promene temperature može doći do pucanja. Preklopite lonac poklopcem i stavite da se voda zagreva. Kada voda proključa skinite poklopac, smanjite vatru i ostavite da se krčka oko 20 minuta. Nakon tog vremena isključite ringlu i ostavite da se tegle ohlade u vodi. Kompot od kajsija bez konzervansa je spreman za otvaranje kada se sasvim ohladi, najbolje je da to bude dan kasnije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)