Tetka Saveta

KAKO NAPRAVITI MLEKO OD SVEŽEG KOKOSA? Brzo, lako i jednostavno, ovaj napitak će vas osvežiti kao ništa tokom vrelih letnjih dana!

Obavezno isprobajte ovaj egzotični recept, navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 600 ml kokosovog mleka.

22.06.2023 08:01

KAKO NAPRAVITI MLEKO OD SVEŽEG KOKOSA? Brzo, lako i jednostavno, ovaj napitak će vas osvežiti kao ništa tokom vrelih letnjih dana!
shutterstock.com

Kokosov plod može se iskoristiti na brojne načine. Dok je zelen njegovo nezrelo jezgro daje zdrav mlečni napitak bogat kalcijumom i mineralima. Zdrav je i svež, izuzetno hranljiv, a može se iskoristiti na mnogo načina. Ono što, međutim, većinu zanima jeste umeće pravljenja kokosovog mleka kod kuće, pa vam Srećna Republika donosi jedan veoma jednostavan recept

Svež kokos je idealna sirovina za pripremu kokosovog mleka jer se pripremom dobija i nusproizvod, a to je kokosovo brašno koje možete da koristite za pripremu kolača i raznih poslastica. Potrebna su vam samo 2 sastojka, blender i samo pola sata vašeg vremena.

Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 600 ml kokosovog mleka. Deo vode ispariće tokom kuvanja ili će upiti u gazu.

Sastojci

  • 1 svež kokos
  • 700 ml vode

Priprema

Za početak je potrebno očistiti svež kokos. Proces čišćenja podrazumeva ispuštanje kokosove vode, lomljenje kokosa i njegovo guljenje tako da ostane samo beli mesnati deo voća. Beli mesnati deo treba iseći na što sitnije komade, a možete ga i izrendati. Iseckano meso kokosa stavite u blender i sipajte vodu koju ste prethodno prokuvali. Uključite blender na najjače i blendajte smesu oko jednog minuta. Kada se smesa sjedini izvadite je iz blendera u cediljku na koju ste stavili gazu, a ispod koje ste stavili činiju. Rukama stisnite sadržaj gaze. Tečnost koju dobijate ceđenjem je kokosovo mleko koje je potrebno čuvati u staklenoj flaši. Zatvorite je čepom i čuvajte u frižideru.

Uživajte!

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)