Slatkiši

ČOKOLADNI PRELIV ZA SLADOLED KOJI PUCA, PA SE TOPI U USTIMA: Potrebna su vam samo dva sastojka za još savršeniji užitak!

Srećna Republika donosi vam recept za preliv uz koji će svaki vaš desert postati prava umetnost!

25.05.2023 08:01

ČOKOLADNI PRELIV ZA SLADOLED KOJI PUCA, PA SE TOPI U USTIMA: Potrebna su vam samo dva sastojka za još savršeniji užitak!
shutterstock.com

Dolazak lepog vremena dočekali su sa najviše oduševljenja mališani, budući da to znači i početak sezone sladoleda. Koliko puta vam se desilo da posegnete u zamrzivač u potrazi za omiljenom poslasticom i zateknete praznu posudu? Krajnje je vreme da se obezbedetite sladoledom na vreme, a za koju god varijatnu da se opredelite, bilo da je u pitanju kupovni ili domaći, preliv koji dodate može u velikoj meri da promeni ukus celog slatkiša. Pojedini se sećaju onog dragocenog perioda detinjstva kada su nam mame i bake spremale poslastice o kojima smo maštali.

Mnogi od nas najviše vole onu hrskavu čokoladnu koricu preko sladoleda koja se lomi na sam dodir usana. Zato vam donosimo recept za preliv za sladoled koji će vas odmah podsetiti na period odrastanja. Sve što vam je potrebno jeste rendana čokolada i kokosovo ulje. Tajna zapravo i jeste u kokosovom ulju. Ono se topi na 24 stepena, što znači da je ispod te temperature u čvrstom stanju. To vam omogućava da preliv napravljen sa njim na sobnoj temperaturi bude u tečnom stanju, a da se, čim dotakne sladoled, kao magijom stegne. 

Srećna Republika donosi vam recept za malu količinu preliva, a ukoliko vam se ukus dopadne, samo uvećajte meru, recimo 3 puta.

Sastojci:

  • 30 g kokosovog ulja 
  • 50 g čokolade (tamne ili mlečne)

Priprema:

Sve zavisi imate li mikrotalasnu ili ne. Ukoliko imate, stavite ulje i čokoladu u teglicu i ostavite na jedno 20-30 sekundi. Izgledaće kao da se nije otopilo, ali verovatno jeste, promešajte da se sjedini. Ako se baš i nije otopilo, malo vratite u mikrotalasnu

Ako nemate mikrotalasnu, otopite čokoladu na ringli, pa dodajte ulje u nju. Sve na kraju sipajte u teglicu, zatvorite je i imate preliv koji može da stoji veoma dugo. Ako vam se desi da vam je u sobi hladnije, pa se preliv stegne, samo stavite teglu u mikrotalasnu ili mlaku vodu na kratko i promešajte.

Preliv koristite po potrebi, preko sladoleda. Sasvim se lako sipa pošto je tečan, dok se u samo nekoliko sekundi dogodi nešto čudesno – preliv postane glazura. 

Uživajte u vrelim danima!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)