Prirodni lekovi

Napravite čuveno RUSKO PIĆE: Evo zašto je KVAS idealan napitak za letnje dane

Osvežavajuće piće na bazi ječmenog slada zasitiće telo neophodnim vitaminima i mineralima, osvežiće i pomoći u lečenju brojnih oboljenja

22.08.2022 12:08

Napravite čuveno RUSKO PIĆE: Evo zašto je KVAS idealan napitak za letnje dane
shutterstock.com

Ako ste u potrazi za zdravim pićem koje može da utoli žeđ za nekoliko sekundi, razmislite o kvasu. Ovaj tradicionalni napitak slovenskih naroda priprema se od raženog hleba i slada i predstavlja odličnu zamenu za limunadu i voćne sokove. Rusi teško mogu da zamisle vrele letnje dane bez čaše hladnog kvasa, a ovaj koristan napitak osnova je i za pripremu ruske domaće čorbe okroške.

ELIMINIŠE UMOR I STRES

Dobar glas kvasa zabeležen je i u mnogim književnim delima, zbog čega danas znamo da su ga voleli i rado pili predstavnici različitih klasa. Verovalo se da pomaže u borbi protiv umora, pa je bio posebno popularan među seljacima, zanatlijama i radnicima. Kvas doprinosi normalizaciji metabolizma i boljoj apsorpciji hrane, povećava efikasnost u obavljanju aktivnosti, pruža energiju. Osim toga, pomaže u jačanju zubne gleđi, ako se konzumira u umerenim količinama, odličan je saveznik u redukcionim dijetama. Prema starom receptu, ovaj ukusni prirodni napitak možete lako pripremiti i u domu.

- Zbog jedinstvenog sastava, kvas ima blagotvorno dejstvo. Ima pozitivan efekat na digestivni, genitourinarni i endokrini sistem. Za ova svojstva zaslužne su gljivice kvasca, koje ne samo da učestvuju u sintezi vitamina već i proizvode enzime koji pomažu u varenju hrane i aktivno se bore protiv patogenih bakterija u telu. Na ovaj način kvas čuva zdravlje crevnog mikrobioma. Takođe, promoviše zdravlje kože i krvnih sudova i poboljšava apsorpciju kalcijuma. Sadržaj velike količine vitamina E i A pozitivno utiče na kosu i nokte. Osim toga, kvas se preporučuje osobama koje se bore sa anksioznošću i povećanim nivoom stresa jer normalizuje funkcionisanje nervnog sistema i reguliše kvalitet sna. Fermentisan napitak povećava intenzitet razgradnje masti i poboljšava funkciju jetre, a dokazano je i da ublažava gnojne upale, kao i da ima detoksikacijski efekat na organizam - kaže ruski dijetolog dr Lidija Leonidovna Jonova.

OBRATITE PAŽNJU NA ROK TRAJANJA

Ona dodaje da u kupovnom kvasu sadržaj kalorija varira od 17 do 49 na 100 mililitara. Uprkos značajnom sadržaju šećera i kvasca, umereno konzumiranje ovog napitka ne samo da neće štetiti zdravlju i figuri već će zasititi telo hranljivim materijama, a dnevna doza koja se preporučuje jeste 200 mililitara dnevno. Ipak, ne zaboravite da kvas nije voda, pa obratite pažnju da ne preterujete jer prekomeran unos može dovesti do insulinske rezistencije i viška kilograma.

- Pravi kvas je idealan napitak za letnju vrućinu, ali samo ako sadrži minimum šećera, hemijskih aditiva i konzervansa. Savetujem da sami pripremate ovo ukusno piće jer na taj način možete regulisati količinu šećera ili ga čak pripremiti na bazi suvog voća ili meda. Ako ipak nemate dovoljno vremena za to, preporučujem da izaberete kvas u kom je šećer naveden kao poslednji na listi sastojaka. U dobrom kvasu ne bi trebalo da bude ništa, osim vode, raženog brašna, slada, šećera i kvasca. Posebno dobra opcija jeste nepasterizovan kvas, koji je najkorisniji za zdravlje, uz napomenu da rok trajanja iznosi najviše tri dana. Prilikom kupovine obavezno obratite pažnju na rok trajanja, ali i na činjenicu da piće treba da bude penušavo jer to ukazuje na dovoljnu količinu ugljen-dioksida, a na dnu boce ne bi trebalo da bude taloga jer je to znak pogrešne proizvodnje. Kada kupujete kvas, izaberite proizvod u tamnoj boci jer ona bolje štiti piće od sunčeve svetlosti - upozorava dr Jonova.

Ko ne bi trebalo da pije kvas

Ako bolujete od celijakije, gastritisa, ciroze jetre, urolitijaze, hipertenzije ili dijabetesa, trebalo bi da razmislite o potpunom uzdržavanju od kvasa ili da ga oprezno i kontrolisano konzumirate, uz prethodnu konsultaciju s lekarom. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama jer, iako se smatra bezalkoholnim pićem, sadrži oko 1,2 odsto alkohola. Međutim, ako se tokom trudnoće i dojenja već ne odričete čaše piva ili vina, a svakako jeste preporuka da to učinite, nema razloga da se uzdržavate od uživanja u čaši kvasa, koji će svakako biti korisniji od pomenutih alkoholnih pića, savetuje dr Lidija Leonidovna Jonova.

NAPRAVITE DOMAĆI KVAS

Sastojci:

  • 5 litara vode
  • 15 g kvasca
  • 500 g raženog hleba
  • 300 g šećera

Priprema:

Hleb isecite na kockice i osušite u rerni na niskoj temperaturi. Prelijte tri litra ključale vode, poklopite i ostavite da se ova mešavina ohladi. Dobijenu tečnost procedite kroz gazu u veliku staklenu teglu, pa hleb ponovo prelijte s dva litra ključale vode i ostavite da odstoji sat vremena. Nakon toga opet procedite dobijenu tečnost i sipajte u staklenu teglu. Dobro promešajte, dodajte šećer i kvasac i mešajte dok se ne rastopi. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi preko noći. Sledećeg jutra kvas sipajte u odgovarajuće flaše i čuvajte u frižideru.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)