Tetka Saveta

KAKO DA BELE PATIKE BUDU KAO NOVE: Jeftino, brzo i lako čišćenje a nije pasta, niti gumica za brisanje

Bezbedan, prirodan i efikasan sastojak koji se upotrebljava i za ostale predmete, kao i za tkanine.

07.07.2023 17:00

KAKO DA BELE PATIKE BUDU KAO NOVE: Jeftino, brzo i lako čišćenje a nije pasta, niti gumica za brisanje
Shutterstok

Kiselina koju ima sirće može da skine naslage, prljavštinu u masnoću, a takođe ubija bakterije. Čišćenje sirćetom koristile su i naše bake, a sada je ponovo popularan zahvaljujući Tiktokerima. Ovaj trik je jeftin i veoma efikasan način za čišćenje belih patika koje će posle tretmana sirćetom izgledati kao nove.

Ne samo što će patike biti blistavo čiste već ćete uništiti i bakterije koje se najčešće skupljaju na gazištu. Pored patika, sirćetom mogu da se očiste i dezinfikuju i mnogi drugi predmeti.

Srećna republika vam donosi kako da uz pomoć običnog alkoholnog sirćeta očistite bele patike, ali i osvežite pelene za bebu, peškire, posteljinu...

shutterstock.com

Bele patike biće kao nove nakon čišćenja sirćetom

1. Bele patike

Najtraženiji savet za čišćenje na internetu sastoji se od sledećeg recepta: pomešajte 1/4 šolje sode bikarbone sa dve šolje belog sirćeta i sačekajte da se stvore mehurići. Zatim iskoristite čekicu za zube i nanesite smesu na patike. Ostavite da odstoji 15 do 20 minuta, zatim ih operite u mašini za pranje veša, a ovo se odnosi na platnene patike. 

Bele kožne patike nemojte da perete u mašini za pranje veša nego se pozabavite negom kože. Neki je neguju čišćenjem sa mešavinom šolje sirećeta i pola šolje maslinovog ulja sa raspršivačem, a bocu neprekidno mućkajte da bi se svi sastojci sjedinili. Zatim patike ostavite da odstoje pet minuta, pa prljavštinu samo uklonite suvom krpom.

2. Pelene za bebe

Roditelji muče muku sa pamučnim pelenama koje ne mogu da očiste od mrlja. Čak i posle temeljnog pranja pelene mogu da zadrže neprijatan miris. Stručnjak za čišćenje Džoli Ker, predlaže da se u omekšivač doda pola šolje sirćeta

3. Odeća za teretanu

Kada proverite oznake na vašoj majici, ili helankama za trening, kao i na ostaloj oseći, a proizvođači naglašavaju da se ne upotrebljava omekšivač. Iako redovno perete odeću neprijatan miris je i dalje prisutan. S obzirom da se znojite bakterije se nakupljaju u vlaknima tkanine, a da biste uklonili neprijatan miris najbolje je da odeću okrenete naopačke i operete je u hladnoj vodi sa deterdžentom i pola šoljice sirćeta, Obavetno je sušite prirodnim putem, ako je moguće na otvorenom. 

Shutterstock

Peškiri će biti mekani i mirisni ukoliko prilikom pranja ubacite i malo sirćeta u veš mašinu

4. Peškiri

Zamena omekšivača sirćetom će pojačati miris deterdženta i učiniti peškire mekšim. Ne zaboravite da na taj način operete i nove peškire i posteljinu, jer mogu da sadrže mnogo bakterija nakon što izađu iz fabrike.

5. Posteljina

Na pitanje kako da čaršavi mirišu, a da nemaju jak miris deterženta, Džoli Ker savetuje da se koristi pola šolje belog sirćeta kada ispirate odeću. Pomaže da tkanina omekša, a ne ostavlja nikakve mirise. 

6. Osvežavanje farmerki

Otkako je direktor Levisa rekao da godinama nije prao farmerke već ih je samo provetravao, pranje farmerica je česta tema polemika na društvenim mrežama. Ako želite da eliminišete loše mirise, vlage ili znoja, uz deterdžent koristite pola šolje sirćeta, koje pomaže u uklanjanju mirisa, a služi i kao omekšivač. 

7. Održavanje kožne sofe

Rastvor sirćeta i vode može da pomogne u čišćenju velikih kožnih predmeta kao što su sofe. Pomešajte jednaku količinu sirćeta i vode, a za čišćenje iskoristite meku tkaninu poput stare pamučne majice. Pređite preko sofe sa rastvorom, a nakon toga osušite kožu sa cuvom krpom i vodite računa da koža ostane potpuno suva. Kada završite iskoristite balzam za omekšavanje kože. 

pexels.com

Sirće je odličan izvor za čišćenje i dezinfekciju frižidera

8. Kožna jakna

Princip je isti kao i sa kožnom sofom, ali je tehnika drugačija. Nanesite sirće i vodu pomoću raspršivača, a nakon toga donesite regenerator za kožu.  

9. Odeća koja je ostala u mašini za pranje

Svi znamo da ako je odmah ne izvadimo može da se oseća na vlagu. Jednostavno rešenje je pola šolje sirćeta

10. Kuhinja, frižider i kupatilo

Korišćenje sirćeta je posebno važno kada su u pitanju kuhinja i kupatilo, pre svega zbog dezinfekcije. Recept za čišćenje svakog dela vašeg kupatila je pola šolje belog sirćeta, 500 mililitara alkohola, kašičica sapuna za pranje sudova i dovoljno vode za 4 litre. 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)