Tetka Saveta

BIĆE MEKŠI NEGO U HOTELIMA I KAO DA STE IH TEK KUPILI: Sipajte jedan sastojak iz kuhinje u mašinu s peškirima i sačekajte čudo!

Sirće će omekšati tkaninu koja će se bolje oprati, ukloniće fleke ali i ostatke od deterdženta a mirisaće božanstveno

04.04.2023 14:01

BIĆE MEKŠI NEGO U HOTELIMA I KAO  DA STE IH TEK KUPILI: Sipajte jedan sastojak iz kuhinje u mašinu s peškirima i sačekajte čudo!
shutterstock.com

Nakon duže upotrebe peškiri postanu grubi, slabije upijaju i često ne mirišu lepo uprkos omekšivaču koji stavljate za njihovo pranje. Razlog je što tkanina vremenom upije deterdžent i omekšivač. Ukoliko ih ne sušite na držaču za peškire već ih zakačite na kuku u kupatilu posle tuširanja eto još dodatnog problema jer će se brzo usmrdeti. Da problem bude veći, takvi peškiri su leglo raznih bakterija čak i kad nam se na oko čini da su čisti.

FOTO:Shutterstock

Pranje sirćetom preporučuje se jednom mesečno

Važna dezinfekcija

Blogerka Džena Kejt podelila je savet kako da vam peškiri uvek budu meki i mirisni. Prema njenim rečima, taj trik koriste i hoteli zbog čega njihovi peškiri uvek izgledaju kao da su novi.

- Prilikom pranja peškira dodajte šolju običnog alkoholnog sirćeta. Možete ga sipati direktno u bubanj ili u pregradu za omekšivač. Sirće će omekšati tkaninu koja će se bolje oprati, ukloniće fleke, ali i ostatke od deterdženta i mirisaće božanstveno - rekla je ona.

Prema rečima Kejtove, dovoljno je da peškire sa sirćetom perete jednom mesečno. Sirće će ih dubinski oprati pa ćete sačuvati njihov kvalitet.

- Često me pitaju kolika doza sirćeta je potrebna. Iz mog iskustva mogu reći da je jedna šolja sirćeta na dva velika peškira za kupanje sasvim dovoljna. Jednostavno sipajte sirće, dodajte deterdžen i omekšivač i pustite peškire da se operu na 90 stepeni u veš mašini - posavetovala je ona.

Pranjem na taj način peškiri će biti i dezinfikovani jer će sirće ubiti sve nakupljene bakterije, ali i rastvoriti masne fleke pa će peškiri izgledati kao da ste ih tek kupili.

Shutterstock

Sirće može da ošteti boju tkanine, pa budite oprezni

Oprez sa obojenim tkaninama

Sa takvom vrstom pranja Kejtova savetuje oprez samo kad su u pitanju peškiri u boji.

- Sirće je savršeno za bele peškire, dok oni u boji mogu izbledeti usled dejstva sirćeta. Ako ih sušite u mašini za sušenje veša ovabezno unutra ubacite malo sode bikarbone. Peškiri se neće izgužvati i posle toga nećete morati da ih peglate - dodala je ona.

Alkoholno sirće kao snažno prirodno sredstvo za čišćenje može se koristit i za ostale tkanine, posebno za dečju odeću koja je najčešće prepuna fleka i dobro isprljana.

- Tkanina će biti osvežena, čistija i svežija. Neka vas ne brine ako osetite miris sirćeta kad izvadite peškire iz mašine, on će nestati čim se osuše - poručila je blogerka Džena Kejt.     

BONUS VIDEO:

Komentari (0)