Tetka Saveta

MITOVI O UŠTEDI STRUJE: Umesto da smanjite račune, ovakvim postupcima ste ih samo uvećali!

Zablude u koje smo svi verovali da bismo smanjili račune za struju, sada su rastumačene od strane stučnjaka.

12.09.2022 11:00

MITOVI O UŠTEDI STRUJE:  Umesto da smanjite račune, ovakvim postupcima ste ih samo uvećali!
shutterstock.com

Kako je pred nama period hladnijih jesenjih i zimskih dana, svi uveliko razmišljaju o načinu grejanja, uštedi energije i o tome kako da ekonomišu sa računima za struju koji su uvek veći u ovim mesecima.

Na sve to, ratna dešavanja u Ukrajini dodatno su uticala na probleme u celom svetu kada je ušteda enerije u pitanju, te nas sve očekuje veoma napeta zima. Ipak, pre nego što se uhvatimo u koštac sa problemima koji nas očekuju, treba znati pravu istinu o mitovima za uštedu energije u koje smo svi verovali. 

Mašina za pranje sudova uvećava brojku na vašem računu za struju

Ne postoji jasnih dokaza da je pranje sudova u mašini za suđe najskukuplji način održavanja posuđa. Naime, mnogo toga zavisi  od energetske efikasnosti samog uređaja, kao i koliko je napunjena suđem. Ovakav način može biti skuplji samo u slučaju da pogrešno koristite uređaj ili ako nije dovoljno kvalitetan. Ukoliko perete sudove u mašini, uvek koristite eko program, uvek je napunite suđem i ne trošite dodatnu energiju tako što ćete prvo ispirati sudove ili uključivati dodatni program za predpranje.

shutterstock.com

Punjač za mobilni isklučite iz struje nakon završetka punjenja baterija

Aparati ne troše energiju kada su u stanju mirovanja

Iako neki uređaj u kući ne koristite, a on je ipak uključen u struju, on dobija energiju iz vaše utičnice, tako da i dalje koristi određen nivo struje. Na primer, kada punite telefon, kabl po završetku uvek isključite iz struje. Iako ste završili proces punjena baterije telefona, a on ostane uključen u utičnicu, trošiće energiju. Možda deluje čudno, ali ovako ćete uspeti da smanjite račune za struju ukoliko sa svakim uređajem, koji vam poput frižidera, nije neophodan da bude uključen celodnevno.

Pojačavanje termostata na grejnim telima, brže će zagrejati kuću

Ovo je još jedna od zabluda kojoj većina ljudi pribegava. Naime, ako pojačate temperaturu na termostatu kako bi vam se brže ugrejala kuća, time samo trošite struju i nepotrebno uvećavate račune. Temperatura će svakako postepeno rasti dok ne dođe do one koju ste podesili. 

Pixabay

Konstatno grejanje na niskoj temperaturi neće smanjiti vaš račun

Držite grejanje ceo dan na niskoj temperaturi kako biste uštedeli novac

U zavisnosti od izolacije vašeg doma, uređajima za grejanje će trebati više ili manje energije da ga zagreju. Čak i ako podesite temperaturu na niži stepen, ukoliko vaš dom nije dobro izolovan, ona će se rasipati i nikada neće postići ni tu nižu optimalnu temperaturu. Osim što ćete sedeti u hladnim prostorijama, ništa nećete uštedeti jer će uređaj konstantno raditi, a energija će se rasipati. Stručnjaci tvrde i da je bolje grejanje držati stalno uključeno nego samo kada vam je potrebno, u smislu kada boravite u određenoj prostoriji ili stanu. Oni tvrde da se u zidovima nakuplja kondenzacija tokom hladnih dana u prostorijama u kojima nema grejanja ili se povremeno uključuje. 

Izolacija stana previše košta

Postoji mnogo načina na koje možete uraditi toplotnu izolaciju, a da se to ne odrazi na vaš budžet. Kod ulaznik vrata ili prozora koji ne dihtuju dobro, možete nalepiti trake za izolaciju ili ih obložiti nekim drugim materijalima od deblje tkanine kako biste sprečili prodor toplog vazduha. Ukoliko živite u prizemlju zgrade ili kući, deblji tepih je uvek dobro rešenje, posebno u blizini ulaznih vrata.

Pametna brojila ne štede novac

Ova tvrdnja je delimično tačna.  Sama po sebi, pametna brojila neće uštedeti novac. Ideja pametnog brojila je da pruže podatke o potrošnji energije kako biste na osnovu toga mogli da procenite gde biste mogli da uštedite energiju i gde je trošite nepotrebno.Ona vam omogućavaju tačan obračun, što znači da neće moći da vam obračunaju više električne energije u odnosu na ono što potrošite. 

Uređaje je bolje koristiti noću kada je jeftinija struja

Iako za većinu domaćinstava postoji jeftina struja, ukoliko uključite nekoliko uređaja u ovom režimu, sem što ćete provesti besanu noć, nećete znatno uštedeti.

Foto: Shutterstock

Hranu spremajte u mikrotalasnoj pećnici

Šporet je najjeftini za kuvanje hrane

Istraživanja spovedena na Islandu, pokazala su da je najjeftiniji način za spremanja hrane ukoliko je pripremate u mikrotalasnoj. Iako se ne može sva hrana u njoj spremati, sve što može, neka bude prirpemljeno u njoj. Za kuvanje jela koja zahtevaju prženje, trudite se da vam šerpe budu poklopljene kako bi se brže skuvala hrana i tako trošili manje energije. 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (2)

Њ.

13.09.2022 18:15

Рад великих потрошача ноћу је некада знао да уштеди доста. Како су увели дигитална бројила - намерно већа од старих (да не можемо да видимо колико смо потрошили јер је екран сада иза лима, а не иза стакла) и намерно су наручили бројила која немају могућност укључивања лампице која нам је некада била бар визуелни доказ да је кренула нижа тарифа - значи од тада ми пумпају скупљу струју. Не би ме чудило да су рачунари у ЕПС-у подешени да пребаце бројило на скупљу струју бар на сат времена, када почнемо да користимо велике потрошаче. Значи мрка капа за уштеду. Још у фебруару сам извео експеримент са некоришћењем струје преко дана (радили су само хладњак и замрзивач), имао сам исту потрошњу као у фебруару 2021. када сам преко дана користио рачунар сатима и укључивао светло када зађе сунце.

Deki

13.09.2022 23:46

Veš mašina, mašina za sudove pa čak i pojedini tipovi bojlera imaju u sebi tajmere za odloženo uključenje. Podesite početak vremena njihovog rada tako da se uključuju na jeftinu struju i tu ćete uštedeti novac. Ako bojler nema mogućnost odloženog uključenja kupite tajmer i ugradite ga u stansku tablu te na taj način regulišite rad bojlera. Na peglanju možete uštedeti ako se budite rano ili ostajete do kasno u noć pa opet iskoristite jeftinu struju. Tu su one bitne novčane uštede. Sve ostalo je zanemarljivo.