Tetka Saveta

JEDNOSTAVNI TRIKOVI DA VAM STAN OSTANE DUŽE TOPAO: Ovako ćete uštedeti, a i dobro se zagrejati!

Postoji način da sačuvate toplotu svog doma čak i nakon isključivanja grejanja.

21.01.2023 18:01

JEDNOSTAVNI TRIKOVI DA VAM STAN OSTANE DUŽE TOPAO: Ovako ćete uštedeti, a i dobro se zagrejati!
pexels.com

Računi za energiju sve su veći, dok temperatura iz dana u dan pada. Štednja svakoga primorava da pronalazi alternativne načine da se izbori sa hladnoćom, a sreća je što zaista postoje načini na koje možete vaš dom učiniti toplijim. Da bi mnogima pomogli u ovim hladnim danima da zadrže toplinu u svojim domovima stručnjaci su za Utiliti Bider otkrili savete kako duže vreme zadržati prihvatljivu temperaturu u stanovima i kućama, čak i kada se grejanje isključi. 

Dnevna svetlost

Tokom zimskih meseci desi se da bude više sunčanih dana, pa je to, kako napominju stručnjaci, važno maksimalno iskoristiti. Zavese i roletne bi trebalo da budu potpuno otvorene tako da svetlost koju Sunce reflektuje može pomoći da se različite prostorije u kući zagreju. Naravno, kada Sunce zađe treba regularno zatvoriti roletne kako bi se toplota zadržala.

pexels.com

Dnevna Sunčeva svetlost može da zagreje stan

Prema jednom istraživanju, čak 18 odsto toplote gubi se kroz otvaranje prozora. Takođe, zavese mogu smanjiti gubitak toplote do čak 41 odsto u jednom zastakljenom prozoru, navodi britanski Ekspres. Vlasnici domaćinstava mogli bi da upravljaju gubitkom toplote postavljanjem zavesa preko roletni i kapaka i tako da one tokom dana budu potpuno zatvorene. 

Ciljano postavite nameštaj

Jedan od načina da se spreči gubitak toplote jeste proveriti da li je nameštaj postavljen pored radijatora koji greju, jer će tako on upiti svu toplotu. Umesto toga, treba ostaviti prostor oko radijatora otvoren kako bi toplota ravnomerno prodirala u prostoriju. Takođe, iako zvuči besmisleno, i zavese su blokatori toplote kada su postavljene preko radijatora, a takođe to može biti opasno pa je najbolje odmahknuti ih.

Koristite tuš efikasno

Kada se kupate toplom vodom, primetićete da para ispunjava kupatilo zbog kondenzacije i ona će svakako proizvesti toplotu. Ostavite vrata otvorena kada se okupate jer će toplota da se proširi i na druge prostorije, pa će barem malo da održi dobru temperaturu u stanu. Međutim, ventilacija je jednako važna pa treba osigurati i u zimskim mesecima da ona dobro funkcioiše, u suprotnom može doći do problema sa vlagom i buđi. 

shutterstock.com

Para od tople vode zagreva kupatilo, što može da se iskoristi i na druge prosotrije u kući

Odmaknite zavese od radijatora

Kao što smo rekli, ukoliko zavese prekrivaju radijator, one mogu biti blokator toplote. Umesto toga, diskretno stavite zavese iza radijatora čime ćete omogućiti ravnomerno prodiranje toplote u sve delove prostorije. 

Čuvajte se promaje

Bilo koji deo prostorije koji je izložen promaji može uneti hladan vazduh i ispustiti toplotu napolje. Zbog toga proverite da li su vam vrata i prozori ispravni, postavljeni na adekvatan režim zatvaranja kako ne bi dolazilo do proobijanja hladnog vazduha.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)