Mnogi ne vole ukus, a još manje miris kozjeg mleka. Međutim, to je prava šteta, jer ovo mleko je mnogo zdravije od kravljeg, pomaže u obnavljanju gvožđa u organizmu, zato se preporučuje osobama koje pate od malokrvnosti.
Iako kozje mleko sadrži 4,4 odsto mlečnih masnoća, što ga čini masnijim od kravljeg mleka, njegova lakša probavljivost čini ga idealnim izborom.
Sastav i brza svarljivost
Kozje mleko je bogato proteinima, vitaminima B kompleksa, mineralima i kalcijumom. Usprkos sličnosti po hemijskom sastavu sa kravljim mlekom, ono se značajno razlikuje po sastavu masnoća.
Masnoće u kozjem mleku su sitnije, što omogućava brže razlaganje od strane enzima u probavnom sistemu.
U praksi, kozje mleko se potpuno vari za samo 40 minuta, dok je za kravljem potrebno čak dva i po sata. Ova brza svarljivost čini ga pogodnim za konzumaciju, posebno za decu i bolesne osobe.
Preporučena količina
Preporučuje se da se kozje mleko pije u umerenim količinama, a dnevne potrebe organizma mogu se zadovoljiti samo jednom čašom od dva decilitra. Mlad sir ili mleko, koji sadrže oko 10 odsto masnoća, najbolje su opcije.

Shutterstock/izzet ugutmen
Kozje mleko je posebno korisno za regeneraciju jetre i mogu ga koristiti i osobe sa masnom jetrom, cirozom ili upalom jetre. Istraživanja su pokazala da kozja surutka može ublažiti simptome ovih teških stanja.
Kozje mleko za decu i jačanje imuniteta
Zanimljivo je da se deci koja se hrane kozjim mlekom umesto kravljim beleže brži rast, veća telesna masa i bolja struktura kostiju. Tokom istorije, kozje mleko je preporučivano kao namirnica za jačanje imuniteta i pluća, a savremeni lekari ga sve više propisuju kao pomoć u borbi protiv stresa.
S obzirom na to da sadrži važne vitamine B1, B2, B6 i B12, ovo mleko pozitivno utiče na jačanje nervnog sistema.
Nutritivna vrednost
Jedna šolja kozjeg mleka može da pokrije čak 18 odsto dnevnih potreba deteta za proteinima, dok šolja kravljeg mleka pokriva samo 13 odsto.
Takođe, kozje mleko sadrži manje laktoze, što ga čini pogodnijim za osobe koje ne podnose ovaj mlečni šećer. Pored toga, ovo mleko ima 13 odsto više kalcijuma, 25 odsto više vitamina B6, 134 odsto više kalijuma, triput više nijacina i čak četiri puta više bakra u poređenju sa kravljim mlekom. Ove karakteristike čine kozje mleko izuzetno vrednim dodatkom ishrani, o čemu svedoče i brojna naučna istraživanja o ovoj izuzetno zdravoj namirnici.
Komentari (0)