Tetka Saveta

OVO JE NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT ZA AJVAR: Domaćice su oduševljene ovim načinom pripreme (FOTO)

Omiljena zimnica gotova za tili čas.

08.12.2023 08:01

OVO JE NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT ZA AJVAR: Domaćice su oduševljene ovim načinom pripreme (FOTO)
shutterstock.com

Sezona ajvara je u punom jeku, a ljubitelji ovog tradicionalnog srpskog jela već marljivo pripremaju sve potrebno za pravljenje ukusne zimske zalihe. U nastavku vam predstavljamo najjednostavniji recept za ajvar, koji će vas oduševiti svojim bogatim ukusom i aromatičnom notom.

Za pripremu ajvara potrebni su vam sveže crvene paprike, plavi patlidžan, beli luk, ulje, sirće, so i šećer. Birajte zrele i sočne paprike, jer će upravo one dati punoću ukusa ajvaru. 

Srećna Republika donosi recept koji ćete obožavati. Na ovaj način najjednostavnije ćete pripremiti omiljenu zimnicu u kojoj možete uživati tokom cele sezone.Potrebna su vam samo četiri sastojka.

Sastojci:

  • 10 kg crvenih paprika
  • oko 200 ml ulja
  • esencija
  • konzervans

Priprema:

Prvo operite paprike i patlidžane, te ih stavite u rernu da se peku dok ne omekšaju i ne dobiju blagu smeđu boju. Zatim ih izvadite i stavite u plastičnu kesu kako bi se lakše oljuštili. Kada se povrće ohladi, oljuštite ga, očistite od semena i peteljki, te sitno iseckajte ili sameljite.


U velikoj šerpi zagrejte ulje, dodajte sitno iseckan beli luk i prodinstajte ga dok ne dobije blagu zlatnožutu boju. Zatim dodajte pripremljeno povrće, promešajte i kuvajte na umerenoj temperaturi. Postepeno dodajte sirće, so i šećer po ukusu, te kuvajte ajvar dok ne dobije željenu gustinu.

Nakon što ste završili sa kuvanjem, sipajte vrući ajvar u prethodno sterilisane tegle, zatvorite ih i ostavite da se ohlade. Kada se ajvar ohladi, čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu. Poslužite ga uz domaći hleb, sir i ostale zimske poslastice.

Inače, Ajvar se tradicionalno pravi na jesen, kada je puna sezona paprike, i koristi cele godine. Ajvar se pravi i od ljutih i od slatkih paprika. Priprema se ručno u otvorenim šerpama na šporetu na drva. Pre same pripreme ajvara, paprike se ispeku, pažljivo oljušte, ocede i samelju.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)