Sezona ajvara je u punom jeku, a ljubitelji ovog tradicionalnog srpskog jela već marljivo pripremaju sve potrebno za pravljenje ukusne zimske zalihe. U nastavku vam predstavljamo najjednostavniji recept za ajvar, koji će vas oduševiti svojim bogatim ukusom i aromatičnom notom.
Za pripremu ajvara potrebni su vam sveže crvene paprike, plavi patlidžan, beli luk, ulje, sirće, so i šećer. Birajte zrele i sočne paprike, jer će upravo one dati punoću ukusa ajvaru.
Srećna Republika donosi recept koji ćete obožavati. Na ovaj način najjednostavnije ćete pripremiti omiljenu zimnicu u kojoj možete uživati tokom cele sezone.Potrebna su vam samo četiri sastojka.
Sastojci:
- 10 kg crvenih paprika
- oko 200 ml ulja
- esencija
- konzervans
Priprema:
Prvo operite paprike i patlidžane, te ih stavite u rernu da se peku dok ne omekšaju i ne dobiju blagu smeđu boju. Zatim ih izvadite i stavite u plastičnu kesu kako bi se lakše oljuštili. Kada se povrće ohladi, oljuštite ga, očistite od semena i peteljki, te sitno iseckajte ili sameljite.
U velikoj šerpi zagrejte ulje, dodajte sitno iseckan beli luk i prodinstajte ga dok ne dobije blagu zlatnožutu boju. Zatim dodajte pripremljeno povrće, promešajte i kuvajte na umerenoj temperaturi. Postepeno dodajte sirće, so i šećer po ukusu, te kuvajte ajvar dok ne dobije željenu gustinu.
Nakon što ste završili sa kuvanjem, sipajte vrući ajvar u prethodno sterilisane tegle, zatvorite ih i ostavite da se ohlade. Kada se ajvar ohladi, čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu. Poslužite ga uz domaći hleb, sir i ostale zimske poslastice.
Inače, Ajvar se tradicionalno pravi na jesen, kada je puna sezona paprike, i koristi cele godine. Ajvar se pravi i od ljutih i od slatkih paprika. Priprema se ručno u otvorenim šerpama na šporetu na drva. Pre same pripreme ajvara, paprike se ispeku, pažljivo oljušte, ocede i samelju.
Komentari (0)