Odrasli

POGREŠNO STE ČUVALI CELER I ŠARGAREPU: Evo kako da budu sveži nedeljama, ovo vam sigurno nije palo na pamet (VIDEO)

Trik je u vodi i frižideru

03.09.2024 13:01

POGREŠNO STE ČUVALI CELER I ŠARGAREPU: Evo kako da budu sveži nedeljama, ovo vam sigurno nije palo na pamet (VIDEO)
Schutterstock

Šargarepa i celer se koriste u pripremi mnogih jela, od supa do paste bolonjeze, i ne samo da jelu daju pravi ukus već su i prepune nutrijenata. Međutim, i šargarepa i celer se brzo "pokvare" i postanu mekane i nejestive. Zato je važno da ove vrste povrća budu sveže što duže.

A da biste to ostvarili potreban vam je prost trik koji je predložila Davina Koan, koja je na TikToku objavila zanimljiv video u kojem objašnjava kako treba da čuvate celer i šargarepu.

- Isecite kako god želite i stavite ih u posudu sa vodom. Držite ih u frižideru i na ovaj način će ostati sveži i hrskavi nekoliko nedelja. Uostalom, niko ne voli mekanu šargarepu - kaže Davina. 

Komentari su bili veoma pozitivni, a jedan od komentatora je podsetio i na još jednu zanimljivu kombinaciju - krompir neće proklijati ako zajedno sa njim čuvate i jabuke.

A nauka podržava ovo - jabuke ispuštaju etilenski gas, koji uništava klice nakon klijanja. Takođe, preporučuje se da krompir ne držite u toplom okruženju, i da je najbolje da ga čuvate na mračnom i suvom mestu.

Sa druge strane, nikako nije dobra ideja da krompir držite u frižideru jer hladnoća može da prouzrokuje pretvaranje skroba u šećer, koji kada se krompir kuva, može da bude kancerogen.

Takođe, ne slažu se sve vrste povrća sa jabukama, i etilenski gas može da ubrza proces kvarenja crnog luka, lubenica, brokolija i breskvi, prenosi Mirror.

BONUS VIDEO:  

 

 

Komentari (0)