Kada pomislimo na lava kolač obično nam napamet padaju bogati, rastopljeni delovi čokoladnog deserta, čiji je sočni unutrašnji fil pravi izvor uživanja. Iako je tradicionalna verzija ovog kolača obogaćena jajima i mlečnim proizvodima, posni lava kolač je odlična alternativa koja zadovoljava potrebe svih, ali posebno onih koji se hrane posno. Ovaj desert je jednako ukusan, bogat i sočan kao klasična verzija, ali bez upotrebe proizvoda životinjskog porekla.
Iako je najčešće pripreman tokom posta, posni lava kolač se može poslužiti i van posnih dana jer su njegov bogat ukus i izgled dovoljno atraktivni da se poslužite njime u bilo kojoj prilici. Uz samo nekoliko jednostavnih sastojaka i nekoliko minuta u rerni, možete uživati u ovom slatkom čokoladnom užitku.
Sastojci:
- 80 g crne posne čokolade
- 70 ml ulja
- 200 ml biljnog mleka (sojino, ovseno ili bademovo mleko)
- 150 g šećera
- 150 g brašna
- 20 g kakao praha
- prstohvat soli
- ukrasi i ostalo po želji (za dodatnu dekoraciju i ukras možete koristiti prah od kakaoa, čokoladne mrvice ili voće)
Priprema:
Prvi korak je topljenje crne, posne čokolade. U manjoj šerpi ili u mikrotalasnoj pećnici istopite čokoladu. Dodajte malo ulja kako bi tekstura bila glatka. U drugoj posudi pomešajte biljno mleko i ulje, zatim dodajte prethodno istopljenu čokoladu i dobro promešajte.
U posebnoj posudi pomešajte brašno, kakao prah, šećer i prstohvat soli. Dobro promešajte kako bi se ravnomerno rasporedili u smesi. Dodajte suve sastojke u tečnu smesu i pažljivo promešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Nemojte preterivati s mešanjem da bi kolač imao savršenu teksturu.
Napunite mafin korpice do oko tri četvrtine, jer kolači moraju imati dovoljno prostora da narastu, ali i zadrže svoj karakteristični "lava" efekt. Možete koristiti i specijalizovane kalupe za lava kolač.
Rernu prethodno zagrejte na 200 stepeni, a zatim stavite kolače da se peku oko 8 minuta. Unutrašnji deo treba da ostane tečan, dok spolja treba da bude čvrst. Kada se kolači ohlade, možete ih ukrasiti prahom od kakaa, komadićima čokolade, voćem ili nečim po želji. Čokoladni lava kolači će i bez ukrasa izgledati savršeno, ali dodavanje dekoracija čini ih još atraktivnijim.
Uživajte!
Komentari (0)