Jela bez mesa

POSNA PITA SA KUPUSOM OD GOTOVIH KORA: Sočna večera za Badnje veče (FOTO)

Jednostavno i sočno jelo idealno za posni dan.

06.01.2024 08:02

POSNA PITA SA KUPUSOM OD GOTOVIH KORA: Sočna večera za Badnje veče (FOTO)
Prntscrn/YouTube/ Aurora Recepti

Veliki Božićni post traje 40 dana tačnije do Badnjeg dana koji je 6. januara i predstavlja pripremu za veliki praznik Hristovog rođenja. Poslednja nedelja posti se strogo, bez ribe i ulja, a na Badnji dan je najstroži post.

Za one koji se pak ne pridržavaju najstrožeg posta, postoje brojna jela koja mogu konzumirati, a da se pak ispoštuje post. 

Pita sa kupusom je jedno od jela koje se često pravi na Badnje veče kada se porodica okuplja za trpezom. Srećna Republika donosi vam recept za ovog ukusno jelo.

Sastojci:

  • 1/2kg gotovih kora za pitu
  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 2 glavice crnog luka
  • mleveni crni biber, ulje, voda

 

Priprema:

Iseckati glavicu kupusa na sitne kockice. U dublju širu serpu na ulju prodinstati sitno seckani crni luk da omekša. Omekšalom luku dodati seckani kupus i dinstati ga uz dolivanje malo vode da kupus omekša na srednjoj temperaturi. Kao za podvarak, postupak je isti. Gotov kupus začiniti samo biberom, nikako nemojte dodavati vegetu ili so, jer je kupus već dovoljno slan.

Kore podeliti na tri dela, jer se za svaki rolat koristi tačno po sedam kora. Kore ređati po dužini jednu preko druge, tako da svaka preklapa koru ispod do jedne njene trećine. Kada poređate svih sedam kora uzeti šoljicu za kafu i sipati u nju pola ulja, pola vode i time poprskati kore.

Na porpskane kore naneti trećinu fila od kupusa. Rolat uviti sa leve strane na desnu stranu, i staviti na pleh obložen pek papirom. Rolat premazati uljem. Postupak ponoviti i sa preostala dva rolata. Rernu ugrejati na 200 C, preko rolata staviti pek-papir pa peći rolate oko 35 min da dobiju lepu rumeno žutu boju.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)