Pastrmka je vrsta ribe koja se ubraja u grupu posnih riba. Njeno meso je izuzetno mekano, prijatnog ukusa i skoro bez ikakvih masnoća, što je čini veoma cenjenom u kulinarstvu. Zbog svojih osobina, pastrmka ne zahteva dugačku termičku obradu, što je čini pogodnom za brzu i jednostavnu pripremu.
Pastrmka je idealna tokom Božićnog posta, ali i neizostavna na slavskoj trpezi za Nikoljdan koji se u Srbiji proslavlja 19. decembra. Mnoge domaćice izbegavaju da prave ribu u svom domu, međutim, pečenje u foliji je mnogo jednostavno i kućom se ne šire jaki mirisi koje ova namirnica ima.
Srećna Republika donosi vam recept za pastrmku u foliji koji će oduševiti i vas i vaše goste.
Sastojci:
- 2 pastrmke srednje veličine
- 4 čena belog luka
- 20 g kore od limuna
- 30 ml ekstradevičanskog maslinovog ulja
- ruzmarin
- 300 grama crvenog krompira
- so i biber
Priprema:
Dok se on priprema, u jednoj posudi izrendajte koru limuna, dodajte sitno iseckani beli luk i ruzmarin. Pastrmku stavite na foliju, posolite i pobiberite i začinite je pripremljenom marinadom. Uvijte svaku pastrmku u foliju i prebacite je u pleh, zatim ubacite u rernu i ispecite 20 minuta na 200 C.
Kuvani krompir isecite na kockice. Maslinovo ulje zagrejte u tiganju, ubacite krompir i dodajte so, biber i ruzmarin. Pržite ga do hrskave korice i servirajte uz pastrmku.
Komentari (0)