Za mnoge ljude širom sveta kafa nije samo napitak, već pravi mali ritual koji obeležava početak dana. Njena bogata aroma i specifičan ukus često su ono što nam pomaže da se razbudimo, skoncentrišemo i obavimo sve obaveze koje nas čekaju. Međutim, koliko god da je svakodnevno pijemo, mnogi i dalje ne znaju da već u samom procesu pripreme prave ključnu grešku. Ona može da uništi i najbolja zrna, ostavljajući kafu gorkom i bez prepoznatljive arome.
Upravo zbog toga, stručnjaci savetuju da obratimo pažnju na nekoliko važnih pravila, jer upravo od njih zavisi da li će kafa imati ukus onakav kakav priželjkujemo. Naime, nije neophodno ulagati u skupe aparate da bi kafa imala bogat ukus, dovoljno je koristiti običnu džezvu ili posudu. Međutim, presudan je kvalitet same kafe, kao i način na koji se kuva.

shutterstock.com
Najčešća greška je dodavanje kafe odmah pošto voda proključa. Vrela voda sprži talog i time se gubi aroma. Idealno je da sačekate 30 sekundi do minut nakon ključanja, pa tek onda da prelijete kafu. Osim toga, voda iz slavine često sadrži kamenac i druge primesa, pa je preporuka da koristite filtere za prečišćavanje.
Bitan je i odnos kafe i vode, savršen balans je 70 grama kafe na litar vode.
Još jedan važan savet odnosi se na čuvanje. Naime, kafa ne podnosi vlagu, vazduh ni druge mirise, pa je najbolje držati je u strogo zatvorenoj posudi i nikako u frižideru.
Na taj način, uz par jednostavnih trikova, svaka šoljica kafe može da bude pravo malo zadovoljstvo, puno ukusa i mirisa koji osvajaju na prvi gutljaj.
Komentari (0)