Žerbo kocke su starinski kolač koji potiče iz Mađarske. Ime je dobio po poznatoj poslastičarnici Gerbeaud u Budimpešti. Prave se od tankih kora između kojih se slaže fil od mlevenih oraha, šećera i džema od kajsije, a na kraju se sve preliva glazura od čokolade.
Njihova specifičnost je u bogatom ukusu i savršenom balansu između orašaste note, voćne svežine i čokoladne slasti. Što duže stoji to je lepši, jer kore omekšaju i svi ukusi se lepo sjedine. Žerbo kocke su postale popularne u Srbiji tokom 20. veka, verovatno u periodu između dva svetska rata, kada su mađarske i austrougarske poslastice bile veoma cenjene u našim krajevima. Njegova jednostavna, a raskošna kombinacija ukusa učinila ga je nezaobilaznim na trpezama širom bivše Jugoslavije.
Danas su Žerbo kocke i jedan od klasika domaće kuhinje koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. Srećna Republika vam poklanja starinski recept za ovu poslasticu i to u posnoj varijanti koja je idealna za dane Vaskršnjeg posta koji je u toku.
Sastojci:
- 250 ml kisele vode
- 500 g mekog brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 230 ml ulja
- 400 g šećera
- 300 g oraha
- pekmez od kajsija
- 150 g posne čokolade za kuvanje
Priprema:
U mlaku kiselu vodu dodajte suvi kvasac, kašiku brašna i kašiku šećera, pa razmutite i ostavite da odstoji pet minuta. U činiju sipajte 350 grama brašna, pa dodajte aktivirani kvasac i zamesite testo. Tokom mešenja dodajte preostalo brašno da bi testo bilo glatko, kao i 200 mililtara ulja. Umešeno testo ostavite pola sata da odstoji. Sameljite orahe pomešajte sa šećerom i ostavite sa strane.
Nadošlo testo podelite na četiri dela. Na pobrašnjenu radnu površinu stavite jedan deo testa, pa ga razvucite oklagijom na veličinu pleha u kom ćete peći kolač. Tepsiju podmažite uljem, pospite brašnom, pa spustite prvi deo testa, lagano ga izbockajte viljuškom, pa ga premažite pekmezom od kajsija. Preko pekmeza pospite mešavinu oraha i šećera, pa odozgo stavite drugu razvučenu koricu. Nastavite da ređate kolač na isti način: koricu izbockajte, premažite je pekmezom od kasija, pa odozgo sipajte orahe sa šećerom. Samo poslednju koricu žerboa nemojte ni bockati, ni premazivati pekmezom.
Pecite kolač u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 35 minuta, odnosno dok gornja korica blago porumeni. Kad se kolač ohladi, prelijte ga čokoladnom glazurom.
Glazura:
U šerpicu sipajte tri kašike ulja, dodajte izlomljenu posnu čokoladu za kuvanje, pa rastapajte na tihoj vatri. Kad se ulje i čokolada sjedine prelijte ih preko kolača i ostavite da se stegne, pa sutradan secite na kocke i služite. Uživajte!
Komentari (0)