Slatkiši

NAJTRAŽENIJI RECEPT ZA POSNE PALAČINKE: Vazdušaste i meke kao duša, ko ih jednom proba uvek ih ovako pravi!

Ovaj neodoljivi slatkiš je kao stvoren za sve ljubitelje ove poslastice, ali i one koji ne mogu bez nečeg slatkom tokom Božićneg posta.

19.12.2024 08:02

NAJTRAŽENIJI RECEPT ZA POSNE PALAČINKE: Vazdušaste i meke kao duša, ko ih jednom proba uvek ih ovako pravi!
shutterstock.com

U toku je veliki Božićni post koji vernike Srpske pravoslavne crkve (SPC) priprema za proslavu Božića, najradosnijeg praznika u hrišćanstvu. Tokom posta vernici se uzdržavaju mrsne hrane, ali to ne znači da ne mogu da se zaslade i uživaju u slatkom zalogaju. Ako ste ljubitelj palačinki i teško se odričete omiljene poslastice, evo dobre vesti za vas. Napravite posne palačinke koje će biti meke, vazdušaste i preukusne. Mnogi čak tvrde da su posne palačinke ukusnije od onih sa jajima i mlekom, te da ih i nakon posta prave na ovaj način. Da biste izbegli da vam palačinke budu gnjecave u testo dodajte čašu kisele vode. Na ovaj način će biti vazdušaste i meke kao duša.

Srećna Republika vam poklanja recept za najukusnije posne palačinke koje ste ikad probali. Vama samo ostaje da odlučite da li ćete ih filovati marmeladom, omiljenim džemom ili čim već volite.

Sastojci:

  • 2 šolje brašna
  • 1 šolja vode
  • 1/2 šolje biljnog mleka (sojino) 
  • 1 čaša kisele vode
  • 1 kesica praška za pecivo
  • so
  • 1 kašičica ulja

Priprema:

Pomešajte brašno i prašak za pecivo, dodajte vodu, zatim postepeno sipajte sojino mleko i kiselu vodu uz stalno mešanje mikserom. Na vrh noža sipajte soli, dodajte 1 kašičicu ulja i sve fino umutite miskerom dok ne dobijete ujednačenu, gušću masu. Ukoliko je potrebno dodajte još malo brašna kako biste postigli potrebnu gustinu. Palačinke pržite u vrelom tiganju. Da biste izbegli da se previše "napiju" ulja nakvasite salvetu sa masnoćim, pa pre svake palačinke samo premažite tiganj. Palačinke filujte sa omiljenim džemom, marmeladom, medom, orasima ili jednostavno šećerom ako tako volite.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)