Slatkiši

RECEPT ZA POSNE VANILICE: Slatkiš koji se topi u ustima, savršen za Svetog Nikolu!

Ovaj starinski kolač biće pravo osveženje na slavskoj trpezi.

14.12.2024 08:01

RECEPT ZA POSNE VANILICE: Slatkiš koji se topi u ustima, savršen za Svetog Nikolu!
Shutterstock

Za pet dana, tačnije 19. decembra slavi se Sveti Nikola, slava koju praznuje veliki broj Srba i prva je po broju domaćinstava koji je obeležavaju kao krsnu slavu. Većina domaćica uveliko se priprema za spremanje posne slavske trpeze. Ukoliko ste u potrazi za receptom za posni kolač koji se brzo i jednostavno priprema, a koji vole svi gosti onda su posne vanilice pravi izbor za vas. Ovaj starinski kolač se topi u ustima, jeftin je, a što duže stoji to je ukusniji. 

Količinu sastojaka možete prilagođavati sopstvenim potrebama. Ovaj starinski kolač koji mnoge podseća na detinjstvo biće pravo osveženje na slavskoj trpezi. Srećna republika vam poklanja recept za posne vanilice koje će odusševiti sve vaše goste.

Sastojci:

  • 100 g šećera u prahu
  •  200 g margarina
  • 300 g mekog brašna
  • 2 vanilin šećer
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 teglica marmelade ili džema po želji
  • 2 kašičice ekstrakta ruma

Priprema:

Sjedinite sve suve sastojke, dodajte usitnjen margarin i umesite testo. Po potrebi možete dodati jednu do dve kašike mlake vode kako bi se testo lakše umesilo. Testo upakujte u kesu i ostavite ga u frižideru sat vremena. 

Nakon što se testo "odmorilo" razvijte koru debljine tri milimetra debljine, pospite ga vanilin šećerom i cimetom koji ćete lagano utapkati u testo. Malom čašicom za rakiju vadite keksiće, ređajte na papir za pečenje u tepsiju, a potom ih pecite na 150-160 stepeni, maksimalno 10 minuta. Praktično testo treba da se osuši prilikom pečenja i da ostane belo. 

Fil ćete napraviti tako što ćete rum sipati u teglicu marmelade i dobro izmešati da se sjedini. Jedan keksić namažite marmeladom, pa spojte s drugim keksom. Vodite računa da vam fil nigde ne curi sa strane. Uvaljajte ih u prah šećer u koji ste dodali kesicu vanilin šećera. 

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)