Ako vam se jede nešto slatko, a nemate ni mnogo vremena ni mnogo sastojaka u kuhinji, banini keks je idealno rešenje. Recept koji vam donosimo datira iz prošlog veka, a priprema je do te mere jednostavna da neće predstavljati problem čak ni deci.
Ovi keksići mirisom i ukusom vraćaju u detinjstvo, a njihova prednost je u tome da što duže stoje to su lepši. Osim toga, oni su dobro rešenje ako postite, jer se prave sa biljnim margarinom koji je dopušten svim danima tokom Božićnog posta, izuzev sredom i petkom.
Sastojci:
- 400 g brašna
- kesica praška za pecivo
- 250 g biljnog margarina
- 200 g džema
- sok od jednog limuna
- 150 g šećera u prahu
Priprema:
Ostavite margarin da odstoji na sobnoj temperaturi, pa kad omekša pomešajte ga sa brašnom, praškom za pecivo, 100 grama šećera u prahu i sokom od jednog limuna. Dobro umesite testo, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da odstoji pola sata u frižideru.
Tepsiju obložite pek-papirom i uključite rernu na 180 stepeni.
Od testa odvajajte kuglice veličine kajsije, oblikujte ih u krug i na sredinu svakog kruga napravite udubljenje. Ređajte keksiće u pleh, pa na sredinu svakog diska od testa stavite kašičicu džema od kajsije ili šljive.
Pecite kolače dok ne porumene i po želji ih pospite šećerom u prahu.
Komentari (0)