Slatkiši

MARCIPAN TESTO ZA VIŠE VRSTA POSNIH KOLAČA: Originalni recept za najskuplju poslasticu srednjeg veka kojom su se sladili naši vladari!

Od ove jedne smese se mogu praviti kuglice, rolati, kocke različitih ukusa u zavisnosti od dodataka.

01.12.2023 08:00

MARCIPAN TESTO ZA VIŠE VRSTA POSNIH KOLAČA: Originalni recept za najskuplju poslasticu srednjeg veka kojom su se sladili naši vladari!
Shutterstock

Marcipan testo koristi za za brojne vrste kolača i u zavisnosti od dodataka mogu da se pravi mrsne ili sad vrlo tražene posne poslastice za slave u vreme Božićnog posta.

Ova vrsta kolača nekada je bila rezervisana isključivo za kraljevske trpeze zbog izuzetno skupog badema, pa su se ovim poslasticama sladile i krunisane glave u srednjovekovnoj Srbiji. Marcipan je tada bio najskuplja poslastica, a badem potreban za njegovu izradu stizao trgovačkim putevima iz Dubrovnika i Venecije.

Srećna republika vam poklanja starinski, originalni recept za marcipan testo od koga možete pravi posne kuglice, rolate, kocke...

Sastojci:

Priprema:

Prelijte badem vrelom vodom i ostavite da odstoji 15 minuta. Potom mu uklonite kožicu i ostavite da se dobro osuši preko noći. Sutradan sameljite suv badem na mašinici za orahe. U posudi pomešajte 50 g šećera i 50 ml vode sačekajte da proključa jedan minut kako biste dobili gušći šećerni rastvor, pa sklonite sa vatre da se ohladi. Pomešajte samleveni badem sa prah šećerom, dodajte malo arome badema po ukusu i polako sipajte po malo šećernog rastvora dok mesite testo. Ako primećujete da se raspadata, dodajte još malo rastvora, a ako se lepi i premekano je dodajte  šećera u prahu. Testo treba da bude meko, ali da se ne lepi. Od ovog testa možete odmah praviti kolače, a ako vam nešto preostane slobodno uvijte u providnu foliju i ostavite u frižider za neki drugi dan. Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)