Karfiol pruža mnogo mogućnosti za improvizaciju u kulinarstvu. Ovo povrće sadrži vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B9, minerale i korisne fitohemikalije. Dobar je izvor vlakana, proteina, fosfora, kalijuma i ima visok sadržaj vitamina C. Karfiol sadrži kalijum, mineral koji je veoma važan za razvoj kostiju i mišića. Sve ove blagodeti dovoljni su pokazatelj da se karfiol treba što češće naći na našoj trpezi.
Bezbroj je načina na koji ga možete pripremiti, bilo kao salatu ili glavno jelo. Srećna Republika donosi vam recept za sočni karfiol u bešamel sosu.
Sastojci
• 1 veća glavica karfiola
• 80g brašna
• 80g maslaca
• 1l mleka
• so, beli biber, muskatni oraščić
• 100g kačkavalja
Priprema
Karfiol podeliti na cvetove i obariti u posoljenoj vodi dok ne omekša, ali ne u potpunosti, kako se ne bi raspadao. Procediti. U šerpici rastopiti maslac, pa dodati brašno i mutiti dok se smesa ne sjedini i dobije teksturu nalik na pastu. Dodati mleko i mešati kako se ne bi stvorile grudvice. Kada provri, kuvati još 3 - 4 minuta. Skloniti sa vatre i začiniti. Zagrejati rernu na 200 stepeni.
Komentari (0)