Jela bez mesa

KARFIOL U BEŠAMEL SOSU: Kao prilog ili glavno jelo, recept sa kojim nema greške (FOTO)

Sočan i ukusan obrok koji se pravi za samo nekoliko minuta.

04.05.2023 08:01

KARFIOL U BEŠAMEL SOSU: Kao prilog ili glavno jelo, recept sa kojim nema greške (FOTO)
shutterstock.com

Karfiol pruža mnogo mogućnosti za improvizaciju u kulinarstvu. Ovo povrće sadrži vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B9, minerale i korisne fitohemikalije. Dobar je izvor vlakana, proteina, fosfora, kalijuma i ima visok sadržaj vitamina C. Karfiol sadrži kalijum, mineral koji je veoma važan za razvoj kostiju i mišića. Sve ove blagodeti dovoljni su pokazatelj da se karfiol treba što češće naći na našoj trpezi.

Bezbroj je načina na koji ga možete pripremiti, bilo kao salatu ili glavno jelo. Srećna Republika donosi vam recept za sočni karfiol u bešamel sosu.

Sastojci

• 1 veća glavica karfiola
• 80g brašna
• 80g maslaca
• 1l mleka
• so, beli biber, muskatni oraščić
• 100g kačkavalja

Priprema

Karfiol podeliti na cvetove i obariti u posoljenoj vodi dok ne omekša, ali ne u potpunosti, kako se ne bi raspadao. Procediti. U šerpici rastopiti maslac, pa dodati brašno i mutiti dok se smesa ne sjedini i dobije teksturu nalik na pastu. Dodati mleko i mešati kako se ne bi stvorile grudvice. Kada provri, kuvati još 3 - 4 minuta. Skloniti sa vatre i začiniti. Zagrejati rernu na 200 stepeni.

Karfiol poređati u vatrostalnu činiju i preliti bešamel sosom. Odozgo posuti rendanim kačkavaljem u staviti u rernu na oko 20 minuta ili dok se kačkavalj ne otopi. Služiti toplo.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)