Šampinjoni su jedna od najzastupljenijih jestivih gljiva koje domaćice rado pripremaju. Iako smo možda navikli na pice gde su pečurke gotovo neizostavan prilog, nije nepoznato da se od njih prave i druga sjajna jela i čorbe. Iako bi vam u restoranu verovatno dobro naplatili jedan ukusan obrok s gljivama, u kućnoj varijanti ga možete spremiti za svega 15 minuta. Evo i kako.
Sastojci:
- 500 g šampinjona
- čašica kisele pavlake ili 250 ml neutralne pavlake
- glavica crnog luka
- komad praziluka
- so
- biber
- kurkuma
- ulje
Priprema:
U dubljem tiganju ili šerpi na malo ulja propržiti sitno iseckan crni luk i praziluk. Kada požuti, dodati mu šampinjone, prethodno oprane i isečene na kolutove. Propržiti ih zajedno oko 10-ak minuta dok ne budu gotovi i dok ne ostane viška vode u šerpi. Nju treba procediti, a šampinjone vratiti na laganu vatru. Sipati so, biber i kurkumu, a onda i pavlaku i sve to dobro sjediniti. Ostaviti da se krčka još nekoliko minuta, a onda skloniti sa vatre i vaš ručak je spreman.
Uživajte!
Komentari (0)