Musaka je jedno od omiljenih jela na srpskoj trpezi. Jednostavno i brzo se priprema a moguća je i različita kombinacija namirnica. Većina domaćica najčešće pravi onu klasičnu musaku sa mlevenim mesom i krompirom, često se priprema i sa tikvicama ili čuvena grčka musaka.
Srećna republika vam ovog puta nudimo recept za omiljeno jelo ali na malo drugačiji način. U pitanju je musaka sa pečenim parikama koja je postala hit među domaćicama i koji vredi isprobati.
Sastojci:
- 200 g pečene parike
- 250 gr mlevenog mesa
- 2 praziluka
- 2 čena belog luka
- 1 jaje
- 125 g milerama
- 150 g mleka
- 450 g krompira
- 150 g kačkavalja
- so i začini po ukusu
Priprema:
Krompir očistiti, iseći na kolutove i malo obariti koliko da omekša, prosediti i ostaviti na kuhinjskiubrus. U šerpi na malo ulja prodinstati praziluk, dodati meseo, iseckan beli luk, začine i dinstati 15 minuta. U podmazanu tepsiju poređati sloj krompira, dodati meso, malo kačkavanja pa pečene i očišćene paprike. Obavezno ostavite šaku kačkavalja za kasnije. Ređati dok ne potrošite materijal s tim da poslednji sloj bude krompir. Pecite pola sata u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Izvadite musaku pa prelite umućenim jajima u koje ste dodali mileram i mleko, pa vratiti u rernu još 10 do 15 minuta. Kad je musaka već gotova posuti ostatak kačkavalja i vratiti u rernu da se sir istopi. Prijatno!
Komentari (0)