Tetka Saveta

MOŽDA ZVUČI SMEŠNO, ALI DA LI ZNATE KAKO SE PRAVI PRAVA KAJGANA? Ovaj trik profesionalnih kuvara sigurno niste znali

Srbi baš vole da jedu jaja pripremljena na ovaj način, a ovo je jedan savet koji ukusan obrok može učiniti još savršenijim.

08.10.2024 08:30

MOŽDA ZVUČI SMEŠNO, ALI DA LI ZNATE KAKO SE PRAVI PRAVA KAJGANA? Ovaj trik profesionalnih kuvara sigurno niste znali
Shutterstock

Kajgana je jedan od omiljenih načina pripreme jaja i Srbi je rado jedu za doručak. Takođe, Kad ne znate šta biste jeli, tu je uvek to popularno jelo koje može da bude i lagani ručak uz neku salatu i čašu ukusnog vina. Možda zvuči smešno, ali da li ste znali kako se priprema savršena kajgana?

Mnoge domaćice greše, pa im se dešava da im kajgana zagori, bude žilava i tvrda. A, ako je jedete u nekom restoranu uvek je savršena! Profesionalni kuvari su podelili nekoliko saveta kako da i vi kod kuće napravite savršenu kajganu, kojoj ni najveći gurmani neće moći da pronađu manu, piše sajt Simply recipes.

Novinar ovog sajta upitao je za savet 10 profesionalnih kuvara i svi su rekli istu stvar - da ne žurite tokom pripreme. Iako priprema kajgane zvuči jednostavno, da bi bila sočna, mekana i ukusna potrebno je određeno vreme. 

shutterstock.com

U kajganu možete dodati malo sira po ukusu 

Ovo su njihovi saveti i recept kako da pravilno umutite jaja i ispeče savršena kajgana:

Umutite jaja u činiji. Zatim zagrejte tiganj na niskoj ili srednje niskoj vatri. Dodajte puter u topao tiganj jer masnoća donosi bogatstvo ukusa i sprečava da se jaja zalepe. Kada se puter otopi, sipajte umućena jaja u šerpu i pokapajte kašičicu vode po jajetu. Voda će se zagrejati i stvoriti paru, zbog čega će jaja biti pahuljasta. Prstohvat soli u ovoj fazi takođe pomaže da vaša jaja omekšaju. Uz pomoć silikonske lopatice neprestano lagano mešajte jaja dok se peku. Važno je da vatra ne bude jaka, a malo vremena i truda će se isplatiti. 

- Visoka temperatura dovodi do toga da se proteini iz jaja previše brzno zgusnu, pa kajgana bude gumenatsa i suva. Ako koristite nižu temperaturu i prižite ih postepeno, dobijate kremastu smesu i sočnu kajganu. Postoji još jedan trik - gurajte pečeni deo uvek ka centru i uvek koristite fleksibilnu silikonsku lopaticu umesto drvene varjače - poručila je profesionalna kuvarica Sali Kameron.

Pojedini kuvari vole da dodaju malo sira ili kačkavalja pred kraj pečenja kako bi dobili dodatnu sočnost kajganje, ali to je već stvar ukusa. Kada kajganu prebacite u tanjir savet profecinalaca je da je malo ukrasite začinskim biljem, a može se poporskati i mrvicom ulja od tartufa, kako ko voli.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)