Tetka Saveta

OVO SU TAJNI SASTOJCI omleta koji je jela kraljica Elizabeta II! Svakog jutra isti doručak, a sada je obelodanjen i recept!

Li Holms, dugogodišnji kuvar pokojne britanske kraljice, otrila je na koji je način pripremala jedan od omiljenih obroka najdugovečnije vladarke u istoriji Ostrva.

23.09.2022 10:01

OVO SU TAJNI SASTOJCI omleta koji je jela kraljica Elizabeta II! Svakog jutra isti doručak, a sada je obelodanjen i recept!
Foto: Tanjug/AP

Mnogi vole da dan započnu jelom bogatim proteinima poput onih koja se prave s jajima. I pokojna kraljica Elizabeta II je bila samo jedna od njih, a recept za jaja koja je ona jela gotovo svakog jutra podrazumevao je i dva tajna sastojka. On je tek posle smrti vladara s najdužim stažom na čelu Ujedinjenog Kraljevstva izašao na videlo.

Australijanka Li Holms imala je tu sreću da kuva specijlano za kraljicu, tako da je sada otkrila i koji su to bili  pomalo neobični sastojci koji su upotpunjavali ukus njene kajgane. U pitanju su muskatni orah i limunova kora.

- Muskatni orah i limunova kora stvarno daju šmek kajgani. Jaja treba da budu smeđa, a ne bela, jer je Njeno Veličanstvo preferiralo takav ukus. Jaja su uvek pržena na srednjoj vatri i što duže kako bi dobila super kremastu, a ne grudavstu formu - istakla je Holmsova.

shutterstock.com

Kraljevski doručak, omlet po receptu namenjenom kraljici Elizabeti II 

Kraljica je jaja degustirala u svojoj palati, a uz njih je volela da pijucka klasičan engleski čaj sa malo mleka. Li je otkrila da otkad je došla do kraljevskog recepta za jaja, ona ih sprema gostima u svom restoranu i svi su oduševljeni.

Srećna Republika vam donosi vam originalni recept za “kraljevsku kajganu”.

Sastojci:

  • 3 organska jaja
  • kašika mleka
  • morska so po ukusu
  • kašika putera ili ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • kašičica sitno narendane limunove kore
  • mleveni muškatni oraščić
  • sveže nalomljeni, crni biber po ukusu

Tanjug/AP

Pokojna kraljica Elizabeta je često uživala u kajgani za doručak

Priprema:

Umutite jaja i mleko u činiji dok se dobro ne sjedine. Posolite po ukusu.

Zagrejte puter ili maslinovo ulje u malom tiganju na laganoj do srednjoj vatri. Dodajte jaja i smanjite temperaturu ringle. Jaja polako pomerajte po tiganju da se ne zalepe za dno.

Neposredno pre nego što počnu da se stežu, dodajte im limunovu koru, muskatni oraščić i dodatnu so. Sve promešajte.

Poslužite odmah, ukrašeno biberom.

Uživajte poput kraljice!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)