Prirodom do zdravlja

Male, a MOĆNE: Nikad nije bilo važnije da jedete semenke bundeve

Prava riznica hranjivih materija

Slika Autora
bySrećna Republika

28.10.2025 16:42

Male, a MOĆNE: Nikad nije bilo važnije da jedete semenke bundeve
Shutterstock/gcafotografia

Semenke bundeve, poznate i kao golica, prava su riznica hranljivih materija i imaju brojne zdravstvene koristi. Bogate su omega-3 masnim kiselinama koje čuvaju srce, magnezijumom koji podržava rad mišića i nervnog sistema, cinkom koji jača imunitet i zdravlje kože, te vlaknima koja pomažu probavi. Takođe, sadrže gvožđe neophodno za transport kiseonika u krvi.

Kao prava su riznica hranljivih materija, semenke bundeve  doprinose opštem zdravlju.

Zdravlje srca: Semenke su bogate nezasićenim mastima i omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu u smanjenju lošeg holesterola i održavanju normalnih vrednosti krvnog pritiska. Redovna konzumacija može da smanji rizik od srčanih bolesti i poboljša cirkulaciju.

Imunitet i koža: Cink koji se nalazi u semenkama jača imunitet i pomaže organizmu da se brže oporavi od infekcija. Takođe, doprinosi zdravlju kože i podstiče proces regeneracije ćelija.

Mišići i nervi: Magnezijum iz semenki važan je za pravilno funkcionisanje mišića i nervnog sistema.

Shutterstock/Kabachki.photo

Semenke bundeve mogu da budu dodatak čorbama i nekim jelima

Pomaže u smanjenju grčeva i doprinosi boljem opuštanju tela nakon fizičkog napora.

Transport kiseonika: Gvožđe iz semenki pomaže u proizvodnji hemoglobina, što poboljšava transport kiseonika u krvi i smanjuje umor i slabost.

Probava: Vlakna u semenkama poboljšavaju probavu i pomažu u održavanju zdrave crevne flore. Redovna konzumacija može smanjiti rizik od zatvora i podržati gubitak viška kilograma.

Antioksidansi i upale: Semenke bundeve su bogate antioksidansima, koji štite ćelije od oštećenja i pomažu u smanjenju upalnih procesa u organizmu.

Bolji san: Aminokiselina triptofan u semenkama pomaže telu da proizvodi serotonin i melatonin, hormone koji regulišu san, što može doprineti kvalitetnijem noćnom odmoru.

Preporučena dnevna količina je oko četvrtina šolje (30 grama). Najbolje je jesti ih pečene, natopljene ili proklijale. Mogu se dodavati u salate, supu, smutije ili koristiti kao zdrava užina, prenosi webmd.

BONUS VIDEO: 

 

Komentari (0)