Semenke bundeve, poznate i kao golica, prava su riznica hranljivih materija i imaju brojne zdravstvene koristi. Bogate su omega-3 masnim kiselinama koje čuvaju srce, magnezijumom koji podržava rad mišića i nervnog sistema, cinkom koji jača imunitet i zdravlje kože, te vlaknima koja pomažu probavi. Takođe, sadrže gvožđe neophodno za transport kiseonika u krvi.
Kao prava su riznica hranljivih materija, semenke bundeve doprinose opštem zdravlju.
Zdravlje srca: Semenke su bogate nezasićenim mastima i omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu u smanjenju lošeg holesterola i održavanju normalnih vrednosti krvnog pritiska. Redovna konzumacija može da smanji rizik od srčanih bolesti i poboljša cirkulaciju.
Imunitet i koža: Cink koji se nalazi u semenkama jača imunitet i pomaže organizmu da se brže oporavi od infekcija. Takođe, doprinosi zdravlju kože i podstiče proces regeneracije ćelija.
Mišići i nervi: Magnezijum iz semenki važan je za pravilno funkcionisanje mišića i nervnog sistema.
Shutterstock/Kabachki.photo

Pomaže u smanjenju grčeva i doprinosi boljem opuštanju tela nakon fizičkog napora.
Transport kiseonika: Gvožđe iz semenki pomaže u proizvodnji hemoglobina, što poboljšava transport kiseonika u krvi i smanjuje umor i slabost.
Probava: Vlakna u semenkama poboljšavaju probavu i pomažu u održavanju zdrave crevne flore. Redovna konzumacija može smanjiti rizik od zatvora i podržati gubitak viška kilograma.
Antioksidansi i upale: Semenke bundeve su bogate antioksidansima, koji štite ćelije od oštećenja i pomažu u smanjenju upalnih procesa u organizmu.
Bolji san: Aminokiselina triptofan u semenkama pomaže telu da proizvodi serotonin i melatonin, hormone koji regulišu san, što može doprineti kvalitetnijem noćnom odmoru.
Preporučena dnevna količina je oko četvrtina šolje (30 grama). Najbolje je jesti ih pečene, natopljene ili proklijale. Mogu se dodavati u salate, supu, smutije ili koristiti kao zdrava užina, prenosi webmd.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)