Šminka

KOPIJE PARFEMA SU OPASNE PO ZDRAVLJE! Kako prepoznati imitacije u parfimeriji?

Pored toga što biste bacili novac, neki od ovih falsifikata mogu biti opasni i po vaše zdravlje!

05.07.2022 15:00

KOPIJE PARFEMA SU OPASNE PO ZDRAVLJE! Kako prepoznati imitacije u parfimeriji?
shutterstock.com

Tržište parfema se smatra luksuznim, te stoga i cene pojedinih mirisnih nota dostižu vrtoglave visine. Ipak, svi mi volimo da mirišemo lepo, te su se vešti falsifikatori dosetili kako mogu da zarade. Iz dana u dan, tržište kozmetičkih proizvoda je sve zasićenije veoma verodostojnim kopijama.

Iako je veća verovatnoća da ćete kopiju parfema pre naći kod preprodavca na ulici ili kod nekih „pouzdanih dobavljača“, treba istaći da se i po parfimerijama mogu naći dobro odrađeni „lažnjaci“. Portal Srećna Republika vam otkriva 9 znakova po kojima ćete moći da prepoznate kopiju parfema na polici.

1. Omot parfema

Kutija u kojoj se parfem nalazi obično je obmotana providnim celofanom, koji je savršeno raavan i besprekorno savijen. Ukoliko primećujete nepravilnosti pri savijanju omota ili vam neka ivica deluje iskrzano ili odmotano, velika je verovatnoća da se radi o kopiji.

2. Ivice kutije

Ako pregledate kutiju parfema, sve ivice bi trebalo da budu savršeno ravne i zalepljene tako da se ne vide ostaci lepka. Ukoliko vidite da kutija izgleda izgužvano ili je neprecizno lepljena, svi su izgledi da vam je u ruke pao falsifikovni parfem.

3. Čvrstina i kvalitet kutije

Kada dodirnete karton kutije, on bi trebalo da bude gladak i ravan. Ako primetite neravnine na kartonu ili vidite da se papirna ambalaža „ofucala“ na parfemu koji je neotvoren, to nije dobar znak. Kutija bi trebalo da bude čvrsta i stabilna i da iznutra ima uložak koji stabilizije bočicu u pakovanju. Takođe, ukoliko vidite da je karton iznutra sivkast, a ne čisto beo, to znači da se radi o kopiji.

4. Etikete i natpisi

Ukoliko pogledate samo dno kutije parfema, na donjem poklopcu ćete primetiti kružić sa dve strelice. Ona koja pokazuje udesno je uvek tamnije boje od one koja pokazuje ulevo. Prilikom kupovine parfema nemojte žuriti. Posetite zvaničnu stranicu proizvođača željene mirisne note i uporedite sastav i informacije na pakovanja i na sajtu. Ukoliko dođe i do najmanjeg neslaganja, to vam je siguran znak da parfem nije original.

5. Dizajn bočice

Pogledajte bočicu parfema koji kupujete i sliku istog na internet stranici proizvođača. Ako primetite neka neslaganja, odustanite od kupovine. U današnje vreme, falsifikatori su se izveštili, pa izbacuju kopije parfema koje neodoljivo podsećaju na original.

6. Boja tečnosti

Ukoliko ste ikada upoređivali boje različitih parfema, sigurno ste primetili da je tečnost u bočici obično žućkaste ili rozikaste boje, koja je bleda i neupadljiva. Naravno, nijanse se razlikuju, ali proizvođači mirisnih nota obično ne boje parfemsku tečnost, budući da pigmenti mogu da promene kvalitet mirisne note. Stoga, ako vaš parfem ima jarku i upečatljivu boju koja deluje neprirodno, budite sigurni da se radi o kopiji. Nikako ne kupujte takav parfem, jer neće mirisati kao original, a i veštačke boje u tečnosti mogu da izazovu iritacije na koži.

7. Poklopac bočice

Pokopac bi trebalo da ima glatke ivice, ukoliko je od plastike. Ako primetite da neki vrh štrči, znajte da parfem koji držite u ruci nije originalne izrade. Takođe, ukoliko je poklopac četvrtastog oblika, sve ivice bi trebalo da budu simetrične. Ako primetite nepravilnosti, budite uvereni da se ne radi o autentičnom parfemu.

8. Serijski broj

Serijski broj parfema bi trebalo da bude ugarviran u staklo, a ne zalepljen preko njega. Takođe, taj isti broj bi trebalo da se nalazi i na dnu kutije u kojoj se parfem prodaje, piše portal Bright Side. Ukoliko primetite neslaganja, najbolje je da odustanete od kupovine takvog parfema.

9. Tekstura stakla

Bočice koje sadrže originalni parfem prolaze strogi inspekcijski nadzor, te njihovo staklo mora da bude savršeno glatko i ravno na dodir. Ukoliko je površina same bočiće gruba, nepravilna ili hrapava, onda se najverovatnije radi o falsifikatu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)