LUKSUZ U SVAKOJ KAPI

OVAKO SU MIRISALE ONE: 14 poznatih dama i njihovi omiljeni parfemi

Odnos žene i njenog najdražeg parfema je posebno intiman a mi vam otkrivamo koje su mirisne note volele neke od najlepših dama Holivuda.

18.12.2021 10:09

OVAKO SU MIRISALE ONE: 14 poznatih dama i njihovi omiljeni parfemi
unsplash.com-pixabay.com

Svaka dama zna da se uz par kapi omiljenog parfema oseća mnogo samopouzdanije i moćnije. Isto tako, kada nam istog ponestane osećamo se čudno u svojoj koži. Portal Srećna Republika vam predstavlja omiljene mirisne note 14 proslavljenih dama.

1. Merilin Monro: Floris Rose Geranium

I dok su mnogi bili uvereni da je Chanel N°5​ njen omiljeni parfem, tek 2002. godine je otkriven podatak da je ova zanosna plavuša zapravo obožavala mirisne note ruže, geranijuma, citronele i sandalovine skladno ukomponovane u ovoj britanskoj toaletnoj vodi, koja se nažalost više ne proizvodi. Koliko je volela baš ovaj miris svedoči i činjenica da su joj upravo bočice ovog parfema u najvećoj tajnosti dopremali na veliko u njen hotel na Beverli Hilsu dok je snimala film "Neki to vole vruće".

2.Džeki Kenedi: Joy by Jean Patou

Džeki Kenedi je za života volela nekoliko parfema, jedan od njih je bio i Krigler Lovely Patchouli 55, koji je imao začinske mirisne note ali i drvenaste mirise pačulija i bergamota, kao i miris kože. Ipak, njen zaštitni znak je bio klasik Joy by Jean Patou, koji je godinama važio za najskuplji parfem na svetu. Za samo 30 mililitara ovog parfema izrazito cvetne arome potrebno je više od 10.000 cvetova jasmina i čak 336 ruža. Njegova reputacija luksuza i prestiža se isplatila jer je 2000. godine proglašen za mirisnu notu veka!

3. Grejs Keli: Creed Fleurissimo

Poznata glumica i još poznatija princeza je na dan svog venčanja sa Princem Renijeom nosila upravo ovaj parfem, koji je njen budući suprug naručio da se izradi po meri za nju. Mirisne note su pozamljene sa njenog bidrmajera, te je sadržao note bergamota, tuberoze, firentinske perunike i bugarske ruže.

4. Elizabet Tajlor: Jean Desprez Bal a Versailles

Iako danas veliki broj poznatih ličnosti ima parfeme sa svojim imenom, Elizabet Tejlor je bila prva koja se odlučila na ovako nešto. Njene mirisne note White Diamonds, Forever i Passion bile su toliko popularne da je do današnjeg dana parfem White Diamonds ostao najprodavaniji od svih onih koje je lansirala neka poznata ličnost.

Ipak, pre nego što su njeni parfemi stupli na scenu, Liz Tejlor je koristila Jean Desprez Bal à Versailles, koji ima orijentalne note ruzmarina, cveta narandže, sandalovine i vanile. Tejlorova je upravo ovaj parfem nosila dok je snimala "Kleopatru" a poklonila ga je i svom prijatelju Majklu Džeksonu koji ga je koristio do kraja života.

5. Natali Vud: Jungle Gardenia

Bila je večna obožavateljka delikatnog, romantičnog cveta gardenije. Prvu bočicu joj je poklonila zvezda starog Holivuda Barbara Stenvik dok je snimala film “Nevesta je nosila čizme” 1946. godine. Poznat još i kao „najegzotičniji miris na svetu“, originalna mešavina je sadržala note gorke pomorandže, tuberoze i vanilinog žbuna. Ćerka Natali Vud, Nataša Gregson Vagner, je u čast svoje majke lansirala moderan parfem sa notom gardenije, jednostavnog imana - Natalie.

6. Princeza Dajana: Quelques Fleurs

Modernija, ali svakako neprolazna ikona, princeza Dajana prošetala je prolazom u katedrali Svetog Pavla okupana ovim parfemom, poznatom po cvetnom mirisu sa notama tuberoze, ruže i jasmina. Kružile su glasine da je slučajno prosula parfem na svoju venčanicu dok je pokušavala da se osveži neposredno pre izlaska iz kočije. Kasnije u životu, princeza Dajana je bila obožavateljka parfema 24 Faubourg Hermès, koji je nazvan po adresi vodeće prodavnice Hermès u Parizu. U pitanju je sunčan miris, sadrži note cveta narandže, breskve, gardenije i ambera.

7. Doroti Dendridž: Tabu by Dana

Doroti Dendridž, prva Afroamerikanka koja je nominovana za Oskara za najbolju glumicu, nosila je Tabu by Dana, seksipilni miris koji je navodno kreirao parfimer Žan Karls sa škakljivim uputstvima da napravi miris koji bi nosila prostitutka. Njegov slogan je bio „Tabu - zabranjeni miris”. U notama su bergamot, detelina, orijentalna ruža, amber, mahovina, mošus, pačuli, sandalovina i vetiver.

8. Ava Gardner: Creed Fleurs de The Rose Bulgare

Ava Gardner je navodno bila naklonjena parfemu Creed Fleurs de The Rose Bulgare, sa mirisom ruže i notama bergamota i zelenog čaja. Ostali mirisi koje je ova glumica volela bili su Guerlain Mitsouko i Fracas Roberta Pigueta sa bergamotom, mandarinom i jorgovanom. Dok je bila udata za Frenka Sinatru, kružile su priče da je kraj svake od njihovih redovnih maratonskih svađa označavala tako što bi stepenište poprskala parfemom kao pozivnicu.

9. Odri Hepbern: Givenchy L'Interdit

Napravljen specijalno za Odri Hepbern od strane Ibera de Živanšija, L'Interdit, što u prevodu sa francuskog znači „zabranjeno”, nastao je 1957. godine. Kružile su glasine da Odri nije želela da Živanši pusti miris u prodaju, ali je na kraju postao dostupan široj javnosti šezdesetih godina prošlog veka. Ovaj cvetni aldehid uključuje note bergamota, ruže, jasmina, perunike, ljubičice, narcisa i sandalovine. U poznijim godinama, Odri je nosila Creed Spring Flower, još jedan miris kreiran specijalno samo za nju.

10. Ketrin Hepbern: Guerlain Vol de Nuit

Ljubiteljka avijacije Kejt Hepbern bila je obožavalac mirisa Vol de Nuit Žaka Gerlena iz 1933. godine, koji je nastao u čast knjizi Antoana de Sent Egziperija “Noćni let”. Ovo je drvena i začinska cvetna nota, sa primesama bergamota, jasmina i vanile, a bočica prikazuje reljef propelera aviona u pokretu, piše portal Town&Country

11. Rita Hejvort: Guerlain Shalimar

Često fotografisana kako prska parfem, Rita Hejvort je bila obožavateljka orijentalnog mirisa Guerlain Shalimar iz 1925. godine, za koji se pričalo da je nastao kada je Žak Gerlen kao eksperiment ubacio vanilu u bočicu proslavljenog mirisa Jicky.

12. Džozefina Bejker: Guerlain Sous Le Vent

Džozefina Bejker, svetski poznata Amerikanka u Parizu, prepoznatljiva po tome što je nosila suknju napravljenu od banana, volela je da koristi Guerlain Sous Le Vent. Kreiran posebno za nju 1934. godine od strane Žaka Gerlena, miris se uklapa u chypre note parfema koje su bile vodeći trend tog doba, i uključuje mirise poput hrastove mahovine, sušenog lišća duvana, bosiljka, estragona i aromatične smole galbanuma.

13. Loren Bekol: Diptyque L'Ombre Dans L'Eau

Seksipilnija polovina jedne od najvećih holivudskih ljubavnih priča bila je obožavateljka luksuzne francuske kuće parfema Diptyque Paris, i koristila je njihove parfeme L'Ombre Dans L'Eau, sa mirisom crne ribizle i bugarske ruže, i Opone, koji spada u drvenaste chypre note parfema sa šafranom, kimom, mirisom kože i dima.

14. Vivijen Li: Joy by Jean Patou


Kada je glumica koja je dala život Skarlet O'Hari prvi put srela Klarka Gejbla pre snimanja filma “Prohujalo sa vihorom”, priča se da je primetio da ona miriše na ljubičice. Međutim, kao i mnoge druge zvezde i zvezdice tog doba, uključujući i Oliviju de Havilend, Meri Pikford i Gloriju Svonson, i ova britanska glumica je bila verni poklonik parfema Joy Žana Patua.

 

Komentari (0)