Jetra je jedan od najvažnijih organa u ljudskom telu, druga po veličini nakon kože. Njena primarna funkcija je izlučivanje toksina iz organizma, ali njena uloga se ne završava tu. Ona prerađuje nutrijente iz hrane, filtrira krv, metabolizuje lekove, proizvodi hemikalije neophodne za zgrušavanje krvi, kao i žuč, koja je ključna za varenje.
Takođe, jetra pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, što je ključno za održavanje stabilnosti organizma.
Nealkoholna masna bolest jetre
Mnogi veruju da briga o jetri nije potrebna ukoliko ne konzumiraju alkohol, ali to nije tačno. Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) je sve prisutnija i može se javiti čak i kod osoba koje se ne opijaju. Ova bolest je uzrokovana nakupljanjem masti u jetri i može biti rezultat gojaznosti, povišenog nivoa šećera u krvi, ili visokog nivoa triglicerida.
Upala jetre koja nastaje usled ove bolesti može dovesti do ozbiljnih oštećenja, sličnih onima uzrokovanim prekomernim unosom alkohola.

gpointstudio/Shutterstock
Blagotvorna svojstva borovnica
Jedno voće koje se izdvaja kao posebno korisno za zdravlje jetre su borovnice.
- Divlje borovnice imaju najveću koncentraciju antocijanina, prirodnog pigmenta koji im daje onu divnu plavkastu boju. Podaci pokazuju da antocijanini mogu sprečiti oksidativni stres do kog može doći u jetri i tako smanjiti upalu jetre - objašnjava doktorka Lorin Manaker
Ovaj prirodni pigment se nalazi u raznim vrstama voća i povrća, ali borovnice su među najboljim izvorima.
Istraživanja su pokazala da je nivo antocijanina u voću proporcionalan intenzitetu boje, što znači da tamnije voće, poput borovnica, kupina i malina, sadrži više antioksidanasa.
Međutim, doktorka Manaker upozorava na potrebu za umerenim konzumiranjem voća, jer prekomerni unos fruktoze može negativno uticati na jetru. Porcija razumne veličine je uvek najbolji izbor kada je reč o zdravoj ishrani i očuvanju zdravlja jetre, prenosi AOL.
Komentari (0)