Odrasli

6 NAČINA DA BRZO SMANJITE OTOKE NA NOGAMA I STOPALIMA: Nikako ne zapostavljajte taj simtpom, evo na šta ukazuje!

Postoji više razloga zbog čega dolazi do ovog problema, posebno tokom letnjih meseci, zato je veoma važno da što pre shvatite zbog čega vam se to događa.

11.06.2023 13:01

6 NAČINA DA BRZO SMANJITE OTOKE NA NOGAMA I STOPALIMA: Nikako ne zapostavljajte taj simtpom, evo na šta ukazuje!
shutterstock.com

S toplim, letnjim vremenom većina ljudi ima neprijatan problem s oticanjem nogu, posebno u predelu skočnih zglobova. Posebno su na udaru trudnice koje u poodmakloj trudnoći inače kubure s tim problemom.

Kako je za britanski Miror objasnila nutricionista Kejt Buker, treba proveriti da li su otoci posledica nakupljanja tečnosti usled dugog sedenja i od vrućine ili nekog medicinskog problema. 

Ona je otkrila 6 jednostavnih trikova kako da sprečite oticanje nogu, posebno stopala, tokom leta.

pexels.com

Podignite stopala na zid, stolicu ili nešto treće kako bi višak tečnosti lakše mogao da otiče, a otok spao

1. Kretanje

Kretanje je ključno za cirkulaciju, zato se trudite da budete što aktivniji. Predugo sedenje dovodi do nakupljanja tečnosti u zglobovima zbog čega vam stopala izgledaju kao krofne. 

- Ako već morate dugo da sedite zbog posla, iskoristite preostalo vreme za što više šetnje. Vežbajte, hodajte, radite sve samo nemojte da sedite. Sunce doprinosi podizanju raspoloženja, pa iskoristite leto na najbolji način - rekla je Bukerova.

2. Podizanje nogu

Ako vam otiču zglobovi najbolje je da noge podignete uza zid. Kad su stopala viša u odnosu na srce dolazi do lakšeg slivanja nakupljene tečnosti iz vaših nogu. Ako baš ne možete da ih podignete visoko, stavite ih barem na stolicu. U svakom slučaju nemojte dozvoliti da vam noge vise jer na taj način se tečnost brže i lakše sliva ka stopalima i tu ostaje stvarajući otoke.

Shutterstock

Hranite se zdravo i jedite dosta povrća kako biste nadoknadili minerale koje gubite kad se znojite

3. Zdrave namirnice

Prema rečima stručnjaka, na stvaranje otoka utiče i hrana koju jedemo. Izbacite iz ishrane prerađenu i brzu hranu koja često sadrži previše soli. Ona dodatno utiče na zadržavanje tečnosti u organizmu. Umesto toga sami pripremajte obroke, koristite morsku so i jedite laganu hranu kao što su salate i namirnice bogate antioksidansima.

4. Hidratacija

Voda je neophodna ljudskom organizmu, posebnbo tokom leta kako bi naše telo ostalo hidrirano.

- Leti se više znojimo i na taj način izbacujemo ne samo vodu, već i minerale iz organizma. Zato jedite povrće bogato natrijumom, lisnato povrće koje ima magnezijum, kao i tamnu čokoladu kako biste nadohnadili izgubljene minerale. I pijte što više vode kako bi organizam ostao hidriran što je izuzetno važno tokom toplih dana - objasnila je Bukerova.

Pixabay.com

Hodajte što više bosi, posebno na plaži

5. Masaža

Masaža je još jedan efikasan način da se brzo i jednostavno oslobodite viška tečnosti i otoka na stopalima. Na taj način stimulišete cirkulaciju i protok krvi. Masirajte stopala nežnim pokretima ka srcu, a da bi vam bilo prijatnije koristite maslinovo ili kokosovo ulje tokom masaže.

6. Udobna obuća

Tesna i neudobna obuća dodatno će uticati na oticanje stopala tokom leta. 

- Dozvolite svojim nogama da dišu, nosite udobnu, prozračnu obuću i šetajte što više bosi, posebno kad ste u prirodi - poručila je Kejt Buker. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)