Odrasli

BIVŠA MISICA KROZ JECAJE PRIZNALA: Živim u agoniji, moje telo se gasi a suprug mora da me nosi u toalet i da me kupa (FOTO)

Kirsti je prikovana za krevet i zbog komplikacija svoje bolesti ne može da koristi ruke.

15.07.2023 13:00

BIVŠA MISICA KROZ JECAJE PRIZNALA: Živim u agoniji, moje telo se gasi a suprug mora da me nosi u toalet i da me kupa  (FOTO)
shutterstock.com, Instagram

Pre osam godina Kirsti Hejsman (34) takmičila se na izborima za "Mis Velike Britanije" a ponela je krunu "Mis Hertfordšira". Plavokosa lepotica očaravajućeg osmeha danas je teško bolesna i vrlo retko napušta kuću. U emotivnoj ispovesti za britanski San Kirsti je otkrila detalje Lajmske bolestibakterijske infekcije koju prenose krpelji koja joj je uništila život. 

Kirsti, koja je i majka devojčice Hariet (11), ne seća se kada se i kako je ujeo krplej i preneo joj opasnu zarazu. Prve simptome ostila je 2015. godine ali je bilo potrebno osam godina da lekari utvrde od čega boluje što je dovelo do teških komplikacija njenog zdravstvenog stanja.

- Čim sam osetila simptome otišla sam kod lekara koji mi je tad rekao da verovatno imam infekciju ili autoimunu bolest. Prepisao mi je lekove, ali moje stanje se nije popravljalo. Imala sam jake bolove u zglobovima, prsti na rukama su mi oticali i deformisali se. Lekari su bili ubeđeni da je u pitanju autoimuna bolest pa su mi prepisali steroide, ali ni to mi nije mnogo pomogli - ispričala je sa suzama u očima Kirsti.

Njena agonija trajala je godinama i kako je vreme prolazilo bilo joj je sve gore i gore. 

- Stalno sam davala krv ali rezultati nisu ukazivali od čega bolujem. Dugotrajna upotreba steroida dovela je do propadanja mojih kostiju. Iako imam samo 34 godine stanje mojih kostiju je kao da imam 70. Godinama sam propadala i psihički jer se nije nazirao kraj mojoj agoniji - dodala je ona.

 Stanje joj se toliko pogoršalo da više nije mogla sama ni do toaleta.

Ranije sam trenirala, bila sam fit, a sada sam došla do tačke da kada se ujutru probudim ne mogu da odem do toaleta. Molim Bogu samo da mogu da šetam. U poslednjih šest nedelja napolju sam bila samo dva puta, inače mi ceo život prolazi u krevetu - rekla je kroz jecaje Kirsti.

Tokom proteklih osam godina Kirsti je isporobavala sve što je čula ili joj je palo na pamet da joj može pomoći.

Koristila sam steroide, uzimala analgetike i probala sam svaku dijetu sa najnižim kalorijama. Jednostavno sam pretpostavila da imam autoimunu bolest poput lupusa, ali ništa nije pomagalo. Bila sam prikovana za krevet i nisam videla izlaz iz svoje situacije. Telo mi se jednostavno gasi, moj suprug mora da me nosi do toaleta i kupa - ispričala je je Kristi. 

A, onda se sve promenilo početkom ove godine kad je slučajno upoznala jednog čoveka.

- Razgovarali smo, ispričala sam mu svoje probleme, on me je pogledao i rekao: "Da li imate Lajmsku bolest?" Bila sam šokirana jer mi ovo oboljenje koje prenose krelji nije bilo ni na kraj pameti - iskrena je bila Kirsti.

Njegove reči su je podstakle da počne da istražuje više o ovoj bolesti i shvatila je da ima sve tipične simptome.

- U februaru sa sa suprugom otputovala u Meksiko u specijalizovanu bolnicu za Lajmsku bolest gde su mi nakon testiranja saopštili da sam pozitivna i da imam ovo oboljenje. Bila sam šokirana nisam mogla da izustim ni reč. Sve ovo je moglo da se izbene da su uradili jednostavan test na ovu bolest. Da je infekcija bila dijagnostikovana na vreme mogla je da se izleči za 28 dana antibioticima - rekla je bivša misica. 

Po povratku u Britaniju dijagnoza joj je potvrđena i Kirsti su lekari prepisali tri različita antibiotika tokom terapije od 12 meseci uz dodatak biljnih lekova. Ona i dalje istražuje sve što može o Lajmskoj bolesti i pokušava da pronađe stručnjaka specijalizovanog za ovo oboljenje koji bi mogao da joj pomogne. 

Lajmska bolest može da imitira neke autoimune bolesti što je i dovelo do teških komplikacija u mom slučaju. Testirana je i moja ćerka, ali je ona negativna. Zbog pakla koje sam prošla želim da podignem svets ljudi o Lajmskoj bolesti i molim vas ako osetite bilo kakav simptom tražite da vas testiraju na ovo oboljenje - naglasila je Kirsti.

Ona je već godinama praktično prikovana za krevet, pa je morala da odustane od posla. 

-  Ne mogu da koristim ruke tako da bilo koji posao ne dolazi u obzir. Nekad sam bila pedikirka ali sam davno digla ruke od toga. Nemojte da dozvolite da dođete u situaciju kao ja, ako imate bolove u zglobovima ili rukama čak i kad vam kažu da je u pitanju autoimuna bolest ili reumatizam, tražite da se testirate na Lajmsku bolest, tražite drugo lekarsko mišljenje nemojte stati dok se tačno ne utvrdi od čega bolujete  - poručila je Kirsti. 

Šta je Lajmska bolest?

Lajmska bolest je bakterijska infekcija koju prenose zaraženi krpelji. Najčešće može da se izleči, ukoliko se simptomi otkriju na vreme. 

Simptomi:

Ako se lečenje odloži, može izazvati:

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)