Tetka Saveta

KAKO NAPRAVITI MARINADU ZA NAJUKUSNIJE MESO ZA ROŠTILJ? 3 recepta koji će vas oboriti s nogu, posle njih više nikad nećete jesti drugačije!

Najbolje je da smesu pripremite veče pre korišćenja kako bi se arome sjedinile.

30.04.2023 10:01

KAKO NAPRAVITI MARINADU ZA NAJUKUSNIJE MESO ZA ROŠTILJ? 3 recepta koji će vas oboriti s nogu, posle njih više nikad nećete jesti drugačije!
shutterstock.com

Provamajski praznici uvek su odličan povod da se otisnemo u prirodu i odmorimo od gradske gužve i stresa koji nam ona svakodnevno pričinjava. Poznato je da se u Srbiji ovi dani ne mogu ni zamisliti bez dobrog roštilj mesa, te je bitno da znamo i kako da ga pripremimo, a da ono bude pikantno i sočno.

Ključni sastojak za dobro meso sa roštilja je priprema marinade. Njena uloga je da omekša meso i doda mu jaču aromu. Meso se zato stavlja u marinadu najkasnije tri sata pre nego će ići na roštilj. Možemo ga držati i duže, ali u tom slučaju izbegavajte da dodate u marinadu veću količinu soli jer so ima tendenciju izvlačenja vlage iz mesa

Postoji nekoliko načina da se meso marinira, a Srećna Republika donosi vam recepte za tri marinade, pa možete izabrati koja najviše godi vašim nepcima.

Teksaška marinada

Sastojci: 

  • 200 ml pasiranog paradajza 
  • 3 kašike suncokretovog ulja 
  • čili ili neka ljuta papričica
  • 2-3 čena usitnjenog, belog luka
  • čili sos

Izmešajte sve sastojke i stavite u njih meso koje bi trebalo da odstoji barem 5 sati. Sirovu marinadu, nakon što ste izvadili meso, ne smete da koristite na drugim jelima a da je pre toga ne skuvate, jer bi u sebi mogla da sadrži mikrobe koji su u nju prešli sa sirovog mesa. Slaže se sa svinjetinom, junetinom, piletinom.

Foto: Shutterstock

Marinada za roštilj svakom mesu da poseban šmek

Marinada od piva

Sastojci:

  • 4 dl piva
  • 2 kašičice soli
  • 4 kašičice suvog, biljnog začina
  • kašičica začinske paprike
  • 1/2 kašičice bibera
  • decilitar ulja
  • veza peršuna
  • 4 čena belog luka
  • veća glavica crnog luka

Meso iseći na šnicle, pa ih istanjiti tučkom za meso. U svaku šniclu utrljati so i suvi biljni začin. Posebno pripremiti marinadu: sjediniti pivo, ulje, biber, začinsku papriku i sitno seckani beli luk. U dublju posudu poređati red mesa, posuti seckanim peršunom i seckanim crnim lukom, pa preliti marinadom. Opet poređati red mesa i ponavljati ceo postupak dok se ne utroše svi materijali. Poklopiti šerpu i ostaviti je najmanje dva sata u frižideru.

Marinada sa senfom

Sastojci:

  • kašika čilija u prahu
  • kašika smeđeg šećera
  • kašičica soli
  • kašičica bibera
  • kašičica belog luka u prahu
  • kašika aleve paprike
  • 200 ml ulja
  • 2 kašike senfa

Sve sastojke stavite u posudu i promešajte. Marinadom premažite meso i ostavite preko noći u frižideru.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)