Provamajski praznici uvek su odličan povod da se otisnemo u prirodu i odmorimo od gradske gužve i stresa koji nam ona svakodnevno pričinjava. Poznato je da se u Srbiji ovi dani ne mogu ni zamisliti bez dobrog roštilj mesa, te je bitno da znamo i kako da ga pripremimo, a da ono bude pikantno i sočno.
Ključni sastojak za dobro meso sa roštilja je priprema marinade. Njena uloga je da omekša meso i doda mu jaču aromu. Meso se zato stavlja u marinadu najkasnije tri sata pre nego će ići na roštilj. Možemo ga držati i duže, ali u tom slučaju izbegavajte da dodate u marinadu veću količinu soli jer so ima tendenciju izvlačenja vlage iz mesa
Postoji nekoliko načina da se meso marinira, a Srećna Republika donosi vam recepte za tri marinade, pa možete izabrati koja najviše godi vašim nepcima.
Teksaška marinada
Sastojci:
- 200 ml pasiranog paradajza
- 3 kašike suncokretovog ulja
- čili ili neka ljuta papričica
- 2-3 čena usitnjenog, belog luka
- čili sos
Izmešajte sve sastojke i stavite u njih meso koje bi trebalo da odstoji barem 5 sati. Sirovu marinadu, nakon što ste izvadili meso, ne smete da koristite na drugim jelima a da je pre toga ne skuvate, jer bi u sebi mogla da sadrži mikrobe koji su u nju prešli sa sirovog mesa. Slaže se sa svinjetinom, junetinom, piletinom.
Marinada od piva
Sastojci:
- 4 dl piva
- 2 kašičice soli
- 4 kašičice suvog, biljnog začina
- kašičica začinske paprike
- 1/2 kašičice bibera
- decilitar ulja
- veza peršuna
- 4 čena belog luka
- veća glavica crnog luka
Meso iseći na šnicle, pa ih istanjiti tučkom za meso. U svaku šniclu utrljati so i suvi biljni začin. Posebno pripremiti marinadu: sjediniti pivo, ulje, biber, začinsku papriku i sitno seckani beli luk. U dublju posudu poređati red mesa, posuti seckanim peršunom i seckanim crnim lukom, pa preliti marinadom. Opet poređati red mesa i ponavljati ceo postupak dok se ne utroše svi materijali. Poklopiti šerpu i ostaviti je najmanje dva sata u frižideru.
Marinada sa senfom
Sastojci:
- kašika čilija u prahu
- kašika smeđeg šećera
- kašičica soli
- kašičica bibera
- kašičica belog luka u prahu
- kašika aleve paprike
- 200 ml ulja
- 2 kašike senfa
Sve sastojke stavite u posudu i promešajte. Marinadom premažite meso i ostavite preko noći u frižideru.
Komentari (0)