Tetka Saveta

STAVITE OVO U KUĆU I MUVE NIKADA NEĆE ULAZITI: Oslobodite se upornih štetotična koje mogu biti i zarazne!

Topli dani su pred nama i mnogi se tome raduju, međutim, zajedno sa njima dolaze i insekti sa kojima se mnogi teško bore.

17.06.2023 21:08

STAVITE OVO U KUĆU I MUVE NIKADA NEĆE ULAZITI: Oslobodite se upornih štetotična koje mogu biti i zarazne!
shutterstock.com

Oni koji žive na selu već su navikli da ih muve redovno posećuju, pa na razne načine pokušavaju da se izbore sa njima. Veoma je nezgodno, naročito kada imate goste, neprestano mlatarati rukama ili muvalicom ne bi li se rešili dosadnih insekata, koji na kraju stvore ozbiljnu frustriraju. U gradu je malo drugačija situacija, međutim, ni oni koji žive u urbanim sredinama nisu pošteđeni tih štetočina koje najčešće kidišu na kuhinju i na taj način mogu da prenesu mnoge zaraze i bolesti

Međutim, stručnjaci napominju da treba samo malo ekperimentisati i da su rešenja nadohvat ruke, a često i u našoj kuhinji. Oni tvrde da pored redovnih metoda odbrane od insekata, poput mreža, postoje i lakši načini da se izborite sa njima. Kako tvrde, sve što je potrebno da muve pobegnu istog časa jeste menta. Ona je visoko na listi mirisa koje muve ne podnose. Ukoliko tu biljku stavite na prozorsko okno, odnosno okapnicu, ona će držati podalje od kuće te uporne insekte čija se najezda očekuje u predstojećim toplim danima.

Foto: Shutterstock

Muve vole svu vrstu hrane, pogotovo onu bogatu šećerima, pa često dolaze privučene tim mirisom

Pored mente efikasne u borbi protiv muva jesu i druge biljke poput bosiljka i ruzmarina. Džordan Foster iz Fantastične kontrole štetočina je za britanski Ekspres istakao da je odbijanje insekata moguće i sa nekim eteričnim uljima. On je, pored peperminta, preporučio i eukaliptus, lavandu, ali i citronelu. Natapanje pamučnih tufera u ta ulja i postavljanje tamo odakle želite da oterate "napasti" jeste brz i štedljiv trik. 

Osim toga, ukoliko vam eterična ulja nisu pri ruci, dobro dođe i sirće. Njega možete pomešati sa vodom i poprskati po određenim površinama, što će oterati muve. Sirće je, izmđu ostalog, i najjeftinija varijanta, jedino što za razliku od eteričnih ulja nije prijatnog mirisa. 

shutterstock.com

Lavanda se pokazala kao efikasno bilje za odbijanje štetočina, tako da pored muva utiče i na komarce

Najezda muva ne mora pod obavezno da dolazi sa toplim danima jer često ih možemo videti i van sezone. Ako primetite muve u svom stanu i ranije, stručnjaci napominju da ne znači nužno da imate problem sa njima, već da su nanjušile nešto trulo poput voća ili su došle jer su osetile poslasticu.

Prosuta hrana, lepljive površine, otpad od ljubimaca i slično, sve to može biti odličan mamac za njih.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)