Tetka Saveta

KAKO OTERATI KOMARCE IZ SOBE PRIRODNIM PUTEM: Rešite se upornih krvopija koje vam kvare san (FOTO)

Nakon smene kiše i sunca broj insekata se znatno uvećao, te su se"ušunjali" u svaki kutak našeg doma.

13.06.2023 10:01

KAKO OTERATI KOMARCE IZ SOBE PRIRODNIM PUTEM: Rešite se upornih krvopija koje vam kvare san (FOTO)
shutterstock.com

Izuzetno kišoviti dani koji ne zaobilaze Srbiju sa sobom su doneli i uporne insekte koji nam bukvalno piju krv. Sezona komaraca je počela te pored sparine koja svakoga od nas mori od početka meseca, sada nam na nesanicu utiče i dosadno zujanje napornih krvopija.

Zbog visokih temperatura češće boravimo u prirodi, a kada smo kod kuće gotovo tokom celog dana ili noći su nam otvoreni prozori. Oni koji žive u blizni reka već imaju problema sa brojnim komarcima koji su nastanili njihov dom.

Čak i tokom sezone intenzivnog oprašivanja, svako od nas se tokom noći budi sa pečatima od njihovih ujeda, te je pravo vreme da već sada nabavimo sredstva koja će eliminisati ove insekte iz našeg doma.

Pored brojnih skupocenih preparata, od kojih su neki više ili manje efikasni, mogu se naći i prirodni načini uz pomoću kojih ćemo oterati komarce iz sobe.

Pixabay.com

Bosiljak je prirodno rešenje protiv komaraca

BOSILJAK SA VODKOM

Većina domaćica preporučuje da saksije sa svežim bosiljkom strateški rasporedite po celom domu, ali i terasi - bosiljak će držati komarce podalje od vas, posebno kad pređete rukom preko vrha biljke - tako se oslobađaju eterična ulja iz biljke, pa insekti počnu da beže. Ujedno, bosiljak je izvanredan i kao repelent koji se nanosi na kožu. Stavite vodu da provri, pa je skinite sa šporeta, prelijte preko svežeg bosiljka, poklopite posudu i ostavite da odstoji 4 sata. Zatim procedite, u tečnost dodajte vodku, sipajte sve u flašicu sa raspršivačem, dobro promućkajte i prskajte se dobijenim prirodnim repelentom.

Pixabay.com

Jabukovo sirće ima višestruku namenu

JABUKOVO SIRĆE SA PERŠUNOM

Još jedno prirodno sredstvo protiv komaraca koje su pravile naše bake prilično efikasno štiti od najezde komaraca. Iseckajte peršunov list, pa ga ubacite u teglu i prelijte jabukovim sirćetom. Zatvorite teglu, stavite je u frižider na 12 sati, pa procedite tečnost, sipajte je u flašicu sa raspršivačem i nanesite repelent na kožu.

Pixabay.com

Miris lavande tera komarce

LAVANDA I SOJINO ULJE

Ovo ukrasno i lekovito bilje je i najpoznatije prirodno sredstvo koje služi u borbi protiv komaraca. Napunite staklenu flašu ili teglu suvom lavandom, pa do vrha napunite sojino ulje. Ostavite 40 dana na polusenovitom mestu. Nakon 40 dana procedite i koristite ovo vrlo efikasno sredstvo.

 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)