Tetka Saveta

OVA BILJKA KRASI DOMOVE ŠIROM SRBIJE, A NJEN OTROV MOŽE BITI FATALAN: Svakog proleća uživamo u lepoti lepih zvončića, a nismo ni znali za njena tajna svojstva (FOTO)

Ona cveta tokom proleća i lako se održava zbog čega je često gajimo i u baštama nesvesni da posle bilo kakvog dodira sa njom odmah moramo da operemo ruke.

10.06.2023 16:05

OVA BILJKA KRASI DOMOVE ŠIROM SRBIJE, A NJEN OTROV MOŽE BITI FATALAN: Svakog proleća uživamo u lepoti lepih zvončića, a nismo ni znali za njena tajna svojstva (FOTO)
shutterstock.com

Proleće sa sobom donosi bujanje prirode. Na svakom koraku možemo uživati u rascvetalim parkovima, šumama i baštama. Šarenilo boja i lepota mirisa mnogima tokom prolećnih meseci izmami osmeh na lice i unese vedrinu.

Neke biljke ipak mogu biti opasne po zdravlje, a da toga nismo ni svesni. Ma koliko bile lepe na oko i mirisom budile naša čula, bitno je da ih koristimo na pravi način. Nekih se defitinivno moramo paziti. Jedna od njih je i jedna koja je izrazito popularna u Srbiji. Gajimo je u vrtovima i baštama, a neretko je kupujemo na lokalnim pijacama i unosimo u dom. Reč je o prelepoj zvonastoj lepotici iz prirode.

shutterstock.com

Na oko lepa biljka može biti i veoma opasna

Đurđevak raste u šumama, ali se sadi i u dvorištima zbog lepog izgleda i prijatnog mirisa. Međutim, imajte na umu da je cela biljka otrovna. Nakon dodirivanja cveta, stabljike ili korena biljke potrebno je obavezno oprati ruke. Ukoliko progutate i najmanji delić biljke možete da oseti sledeće simptome: mučninu, vrtoglavicu, povraćanje, bolove u stomaku, dijareju, grčeve. Đurđevak ima i crvene plodove, koji su, takođe, otrovni.

Đurđevak je poreklom iz šuma širom umerene klime severa Evrope, Azije i istoka Sjedinjenih Američkih Država. Uglavnom raste u hrastovim šumama, na brdskim livadama, a uzgaja se i oko kuća.

Svaki cvet se sastoji iz šest belih latica i podseća na zvončić. Cveta tokom maja. Listovi su tamnozelene boje, obično ih je po dva, tri na cvetnoj dršci i traju sve do jeseni. Koren je debeo, člankovit, horizontalan i beličaste boje. Plod je crvena mala bobica koja ima oko 8 mm u prečniku i sadrži od dve do šest semenki plave boje. Svi delovi đurđevka su ljutog i gorkog ukusa i otrovni su. Biljka je izuzetno dobar pokrivač tla i može se koristiti za sadnju na senovitim mestima i na umereno plodnim zemljištima. Pogodna je za ivičnjake, kamenjare. Đurđevak se brzo širi i pokriva zemljište zahvaljujući rizomu, kojim se razmnožava.

Sveža biljka je mnogo lekovitija i jače deluje na organizam. Ipak, s obzirom na to da je dosta otrovna, ne preporučuje se priprema bilo koje vrste leka kod kuće. Zbog izuzetne toksičnosti, đurđevak ne bi trebalo da beru trudnice i deca, a posle bilo kakvog kontakta sa biljkom obavezno je pranje ruku.

Đurđevak ima značajnu ulogu i u industriji parfema. Još 1956. godine Kristijan Dior je zajedno sa Edmondom Roudnisckim napravio parfem "Diorissimo" s nežnim mirisom te biljke. I danas važi za jedan od najpopularnijih parfema u svetu. Inače, đurđevak se u parfemima uspešno kombinuje sa gardenijom, cvetom pomorandže, mimizom i frezijom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)