Tetka Saveta

5 NAJGORIH GREŠAKA U ZALIVANJU TOKOM LETA: Ako to činite u ovo doba dana, činite KOBNU STVAR!

Prema rečima stručnjaka za biljke je važno i u koje doba dana zalivate vaše cveće kao i količina vode koju koristite

09.06.2023 12:30

5 NAJGORIH GREŠAKA U ZALIVANJU TOKOM LETA: Ako to činite u ovo doba dana, činite KOBNU STVAR!
Shutterstock

Zalivanje biljaka je najvažniji deo nege cveća, bez obzira na to da li su u pitanju sobne ili baštenske biljke. Kroz vodu one dobijaju hranu, ali ako se pretera s njenom količinom može doći do pojave bolesti, gljivica ili truljenja korena. 

Međutim, mnogi baštovani imaju dilemu kada i koliko zalivati cveće tokom toplih prolećnih, a posebno letnjih dana. Britanski stručnjak za biljke, Muhamed Hak, upozorava na najčešće greške koje mnogi prave prilikom zalivanja biljaka tokom leta.

shutterstock.com

Previše vlage može biti veoma štetno za vaše biljke

Najčešće greške

Kako ističe Hak, svim biljkama je neophodna voda, ali ne ista količina. Baštovani često greše zalivajući cveće s previše ili premalo vode, što utiče na rast i razvoj biljke, ali može dovesti i do toga da ona uvene. Hak upozorava na pet najčešćih grešaka prilikom zalivanja baštenskog cveća.

1. Pritisak vode

Prejak pritisak vode prilikom zalivanja cveća baštenskim crevom može da ošteti biljke. Umesto toga koristite manji pritikak koji neće oštetiti lišće ili razbiti zemlju oko korena. Ukoliko nemate podesivu mlaznicu, bolje je da baštensko cveće zalivate ručno, kanticom. Ako nemate vremena onda mlaz vode usmerite u zemlju, ali barem od 30 do 50 cm od same biljke. Vlažnost će prodreti u zemljište i dopreti do korena biljke, a pri takvom načinu zalivanja izbećićete oštećenja vašeg cveća i ostalih kultura.

2. Koristite malč

Malčiranje zemljišta je sve popularniji način zaštite biljaka od korova, ali i radi zadržavanja vlage u samom tlu. Za malčiranje može da se koristi papir, ali i ostaci pokošene trave i lišća. 

- Malč služi kao barijera koja zadržava vlagu zemljišta i sprečava dodatno isparavanje vlage tokom leta, kao i mehanička oštećenja same biljke. Ukoliko imate malč vodite računa o količini vode i uzmite u obzir da će cveće koje ima malč duže imati vlagu, pa slobodno možete da proredite zalivanje - rekao je on.

3. Važno je doba dana

Zalivanje, posebno tokom leta, u pogrešno doba dana može biti kobno za vaše biljke. Kako je naglasio Hak, to je jedna od najgorih grešaka koje možete da napravite tokom toplih meseci.

- Važno je uspostaviti doslednu rutinu tokom letnjeg zalivanja kako bi se vaše cveće naviklo kada dobija vodu. Najbolje je da ga zalijete u rano jutro, pre dnevnih vrućina, ili kasno popodne, odnosno rano uveče nakon zalaska sunca. Zalivanje cveća po najgorem suncu je opasno jer će biljka biti "skuvana". Osim toga, vlaga će previše brzo ispariti i pre nego što vaše cveće uspe da iskoristi hranljive materije - upozorio je on.

4. Zalivanje lišća

Prilikom zalivanja treba voditi računa da voda dopre do korena biljke, gde je vlaga i najpotrebnija. Ukoliko isprskate samo lišće i gornji deo biljke ništa niste uradili. Kako je pojasnio Hak, biljka će se okupati, ali će vlaga sa lišća brzo ispariti pre nego što stigne do korana koji bi trebalo da je apsorbuje. Osim toga, prekomerno vlaženje listova može da dovede do pojave gljivica i truljenja lišća, pa i same biljke. Ukoliko cveće zalivate odozgo, izlažete ga riziku da gljivice s lišća prenesete i na koren, što će dovesti do toga da vam biljka uvene.

shutterstock.com

Da bi vaše cveće bujalo najvažnije je da bude zalivano na ispravan način, posebno u letnjim mesecima 

5. Previše vode

Prekomerno zalivanje jedna je najčešćih i najvećih grešaka koje prave mnogi baštovani. Iako želite da svojom cveću obezbedite što više vlage tokom leta, previše vode najčešće ima kontraefekat.

- Da biste to izbegli obavezno u saksije prilikom sadnje stavite drenažu u vidu stonog kamenja, šljunka ili peska koji će omogućiti da višak vode istekne iz saksije. Da biste izbegli prekomerno zalivanje cveća, bez obzira na to da li je u pitanju saksijsko ili baštensko, obavezno prstom proverite vlažnost. Cveće zalivajte tek kad je zemlja u potpunosti suva - poručio je Hak.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)