Tetka Saveta

5 saveta kako da vam ORHIDEJE budu zdrave, lepe i cvetaju dugi niz GODINA!

Orhideje su simbol lepote, ljubavi i otmenosti ali ih mnogi ljubitelji cveća izbegavaju zato što se veruje da su vrlo zahtevne za uzgoj

29.09.2022 18:00

5 saveta kako da vam ORHIDEJE budu zdrave, lepe i cvetaju dugi niz GODINA!
Foto: Shutterstock

Orhideja je jedna od najlepših sobnih biljaka koje mogu biti u čitavom spektru nežnih boja od bledo ružičaste i bele do purpurnih, narandžastih, žutih i drugih jarkih boja. Smatra se simbolom lepote, ljubavi i otmenosti a uzgajale su se isključivo u staklenicima kraljevskih porodica i plemića zato što su bile izuzetno skupe. Danas se po ceni dostupne svima ali ih mnogi ljubitelji cveća izbegavaju zato što se veruje da su vrlo zahtevne za uzgoj.
Orhideja u proseku cveta 2 do 3 puta godišnje. Ovaj cvet voli svetlost pa birajte sunčanu stranu stana i redovno ih orošavajte ali vodite računa da ne preterate jer previše vlage može da ošteti delkatne latice cveta. Zaliva se sa vrlo malo vode 2 puta nedeljno a zimi tokom perioda mirovanja dovoljno je jedno zalivanje obavezno ustajalom vodom.
Srećna republika vam donosi 5 saveta kako da vaše orhideje uvek budu zdrave, lepe i da cvetaju dugi niz godina.

1. Izbegavajte temperaturne šokove

Orhideje su osteljive na bilo kakve temperaturne šokove a posebno na promaju. Optimalna temperatura za uzgoj ovog cveća je iznad 16 stepeni pa stručnjaci savetuju da orhideje ne kupujetena otvorenim tezgama ili u supermarketima tokom hladnog vremena. Naime, biljka će doživeti temperaturni šok kad je sa hladnog unesete u topao dom i ubrzo će uvenuti. Preporuka je da se ova vrsta cveća kupuje u proleće kada nema prevelikih temperaturnih oscilacija između spoljne i  temperature u vašem domu gde će ona živeti i svetati.

2.  Proverite koren

Većina orhideja ima tanko vazdušato korenje koje teži da izađe van zemljišnog pokrivača u saksiji umesto da se, kao kod većine biljaka, ukoreni duboko u tlo. Proverite u kakvom je stanju korenčić koji izviruje iz zemlje. Ukoliko orhideja ima suvo, smežurano korenje to je znak da joj fali vlage. Međutim, upravo zbog nežnog korena treba biti oprezan sa zalivanjem i nikako ne preterivati jer previše vlage slabi nežan koren koji ubrzo truli i umire cela biljka. Umesto toga preporučuje se redovno orošavanje kako bi biljka dobila dovoljnu količinu vlage koja joj je neophodna. Umerenost i u orošavanju je ključ uspešnog uzgoja ovog cveća. 

3. Nikako voda iz česme

Voda iz slavine koliko god bila ispravna nije dobra za zalivanje cveća posebno ne orhideja. Hlor koji je sastavni deo vode za piće negativno utiče na orhideju pa je najbolje da je zalivate prikupljeno kišnicom koja treba da bude sobne temeperature. Ukoliko baš nemate mogućnost da prikupljate kišnicu onda obavezno ostaviteda voda odstoji nekoliko dana pre nego što zalijete svoje cveće. 

4. Oprez sa orošavanjem

Orhideje obožavaju orošavanje ali vodite računa da orošavate isključivo lišće nikako cvetove. Vodene kapi na laticama ovog prelepog cveća izazvaće ružne tamne mrlje. Umesto toga prilikom orošavanja vodite računada najviše prskate koren i povremeno i lišće kako bi ostalo zdravo i zeleno. Orgideja je poreklom iz tropskih šuma pa je neophodno da joj u domu stvarite atmosferu koja će najviše nalikovati na vlažne i tople uslove u kojima prirodno raste. Ukoliko ne znate koliko je potrebno orošavanja savet je da se saksija sa ovim cvetom stavi u posudu sa mokrim šljunkom koji će biljci obezbediti potrebnu vlažnost. 

5. Orezivanje

Nakon cvetanja mnogi misle da je biljka završila svoj životni vek i jednostavno je bace iako ona može da vam potraje i cveta još dugi niz godina. kad se završi period cvetanja odrežite cvetni klas do najvišeg čvora i nastavite da se brinete o njoj kao i ranije a orgideja će ponovo procvetati naredne sezone. Orhideja ima jedinstvene potrebe za hranom, potrebno je umereno đubrenje ali isključivo u proleće u periodu rasta i razvoja biljke nikako tokom zime kad se i zalivanje održava na minimumu tokom mirovanja ovog cveta. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)