Tetka Saveta

Trik sa olovkom sprečava da vaša biljka ugine

Koliko je važno da biljke imaju dovoljno vode, toliko je isto važno i da se ne preteruje sa zalivanjem

02.03.2022 16:00

Trik sa olovkom sprečava da vaša biljka ugine
Pixabay

Cveće i sobne biljke unose živost i radost u dom u kojem se nalaze. Osim toga, one su veoma korisne jer neke od njih imaju sposobnost da „profiltriraju“ vazduh od štetnih čestica.

Ali svaka biljka traži određenu negu, a često nismo sigurno da li smo ih postavili na pravo mesto i da li dobijaju dovoljno svetlosti i vode.

Pixabay

Svaka biljka je posebna pa im zato treba prilagoditi način zalivanja

 

Stručnjak za sobno bilje, Kejt Lindlej, je za „Mirror“ otkrila tajnu kako da održimo biljke u životu i da tačno odredimo pravu količinu vode.

Pre svakog zalivanje je ključno testirati zemlju kako bi se sprečilo prekomerno ili nedovoljno zalivanje. Za to će vam biti potrebna samo olovka.

Kejt kaže da olovku treba zabosti u gornjih pet centimetara zemlje kako bi se proverilo da li je ovo područje još uvek vlažno od poslednjeg zalivanja. Ako jeste, onda bi trebalo izbegavati zalivanje dok se ovo područje ne osuši.

Pixabay

Pre zalivanja treba zabosti olovku u zemlju kako bi se utvrdilo da li je biljci potrebna voda

 

Ona naglašava da se ne treba strogo pridržavati režima zalivanja cveća jednom ili dva puta nedeljno i da je mnogo značajnije ovako utvrditi da li je biljci potrebna voda. Prekomerno zalivanje bilo koje vrste može dovesti do truljenja, a ovaj problem je mnogo češći tokom zimskih meseci kada je biljkama potrebno manje vode nego leti.

Koliko je biljci potrebno vode zavisi od mnogo faktora: veličine posude, zemlji, svetlosti, vlažnosti, temperaturi u stanu ili kući.

Pixabay

Kaktuse nije potrebno često zalivati

 

Kejt vlasnicima sobnih biljaka savetuje da izbegavaju zalivanje hladnom vodom jer to može da izazove šok za biljku zbog nagle promene temperature. Idealno je da se koristi mlaka voda sobne temperature.

Kejt objašnjava da su sve sobne biljke različite i svaka ima različite potrebe:

-Zapamtite da je svaka sobna biljka drugačija. Neke biljke, kao što su kaktusi i sukulenti, posebno su osetljive na prekomerno zalivanje, dok vrste poput paprati ne vole da budu suve, prenosi krstarica.com.

Komentari (0)