Tetka Saveta

DA LI ZNATE ZAŠTO SE KVAKE ZA ULAZNA VRATA PRAVE OD MESINGA? Nismo ni bili svesni da se iza svega kriju zdravstveni razlozi, evo o čemu je reč (FOTO)

Popularan je materijal za dekoraciju zbog svog sjajnog izgleda poput zlata, pa se koristi i za ručke fioka.

13.06.2023 11:31

DA LI ZNATE ZAŠTO SE KVAKE ZA ULAZNA VRATA PRAVE OD MESINGA? Nismo ni bili svesni da se iza svega kriju zdravstveni razlozi, evo o čemu je reč (FOTO)
shutterstock.com

Većina ljudi najčešće ne obraća pažnju izgled kvake na vratima . Da li ste znali da se kvake na ulaznim vratima stana ili kuće najčešće prave od mesinga? Za to postoji poseban razlog.

U zavisnosti od njihove razmere, svojstva mesinga se menjaju, a ova legura se osim za kvake najčešće koristi u elektrotehnici, kao konstruktivni i ukrasni materijal i za izradu muzičkih instrumenata. Mesing je najčešće žute boje.

Sam se dzinfikuje

To što mnoge kuće i zgrade imaju mesingane kvake na ulaznim vratima nije slučajno ili zbog izbora dizajna. Studije su pokazale da mesing ubija klice i bakterije sa ruku gotovo odmah nakon što dođu u dodir s kvakom. 

Ovaj jedinstveni fenomen naziva se oligodinamički efekt, a bakar je poznat kao jedini tvrdi materijal koji se sam dezinfikuje. Umesto da kvake brišete alkoholom jednostavno ih zamenite sa onima od mesinga. 

Mesing se koristi i za izradu katanaca zato što odlično podnosi sve vremenske uslove od kiše do snega i čuvakatanac od rđe. Unutar samog katanca postoji rupica kroz koju izlazi višak vlage kako bi se sprečilo smrzavanje vode u unutrašnjosti katanca tokom zime i niskih temperatura. 

Mesing je dugo bio popularan materijal za dekoraciju zbog svog sjajnog izgleda poput zlata, pa se koristi i za ručke fioka. Nekad je bilo popularno i posuđe od mesinga zbog izdržljivosti ali i električne i toplotne provodljivosti.

Danas se skoro 90 odsto svih legura mesinga reciklira. Ukoliko se u mesing doda aluminijum onda postaje jači i još otporniji na koroziju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)