Odrasli

DA LI ZATVARATE VRATA SOBE KADA SPAVATE? Ova odluka može vam spasti život!

Veliko istraživanje pokazal,o je da ova naizgled bezazlena navika može da ima veoma veliki značaj u kriznim situacijama.

11.05.2023 18:01

DA LI ZATVARATE VRATA SOBE KADA SPAVATE? Ova odluka može vam spasti život!
shutterstock.com

Sve češći problemi sa spavanjem naveli su brojne stručnjake da daju svoj sud o tome šta je to što remeti zdrav san. Među najčešćim uzrocima navodi se ono što radimo pre odlaska u krevet. Neretko je to teška, masna hrana koju večeramo, kao i sati i sati gledanja televizije ili u ekran mobilnih telefona i kompjutera. Sve to ima svoj uticaj na loše i isprekidano spavanje nakon kog se budimo umorni.

Međutim, veliki doprinos ima i ambijent u kom spavamo. Pre odlaska u krevet, naime, sobu treba provetriti, postarati se da u njoj ima dovoljno svežeg vazduha i kiseonika.Vodeći se tim savetom, većina ljudi vrata od spavaće sobe drže otvorenim tokom noći. To posebno čine roditelji male dece, verujući da će tako lakše čuti njihov plač tokom noći i da će biti dostupniji mališanima ukoliko se probude iz sna.

shutterstock.com

Na zdrav san utiču brojni faktori

Stručnjaci ipak savetuju da je mnogo bezbednije držati vrata od spavaće sobe zatvorenim. Nismo ni svesni koliko nam ta odluka u nekim nemilim situacijama može značiti, čak i spasti život.

FSRI, Institut za istraživanje sigurnosti, sproveo je veliko istraživanje u Americi. Rezultat je pokazao da većina ljudi veruje da je sigurnije spavati s otvorenim vratima. Međutim, tačno je upravo suprotno. Naime, kad su zatvorena vrata, usporava se širenje plamena u slučaju požara, smanjuje se mogućnost potencijalnog ulaska otrovnog dima, poboljšava se nivo kiseonika u prostoriji i smanjuje temperatura, piše Avaz.

shutterstock.com

Za većinu roditelja je nezamislivo da drže zatvorena vrata od dečije sobe

Prema istraživanjima, prosečno vreme za beg od požara svodi se na oko tri minuta. Razlog za to je povećana količina veštačkih materijala u gradnji ili kod nameštaja i ukrasnih predmeta. 

U velikoj kampanji u SAD sigurnosne organizacije su u saradnji s vatrogascima sprovele veliku kampanju i upozorile da zatvorena vrata mogu imati odlučujuću ulogu u spasavanju ljudskih života. Takođe, savetuje se da vrata dečje sobe budu zatvorena, bez obzira na to što većina roditelja smatra da je to za njih uznemirujuće.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)