Tetka Saveta

KAKO DA ZELENA SALATA OSTANE ŠTO DUŽE SVEŽA: Uz ove trikove uspećete sve da iskoristite do poslednjeg listića kao da je tek sad ubrana

Prilikom kupovine treba izbegavati salatu sa žućkastim lišćem ili sa braon mrljama koji ukazuju na starost i početak truljenja.

08.09.2023 12:02

KAKO DA ZELENA SALATA OSTANE ŠTO DUŽE SVEŽA: Uz ove trikove uspećete sve da iskoristite do poslednjeg listića kao da je tek sad ubrana
shutterstock.com

Zelena salata spada među zdrave namirnice i konzunmira se sveža. Sadrži vitamine A i C, a od minerala ima gvožđa, kalcijuma, cinka, bakra, magnezijuma i fosfora. Bogata je vitaminima B1, B2, B6, koji su neophodni za razmenu materija i funkcije nerava, kao i za stvaranje belančevina a sadržani su u svim zelenim salatama.

Pored ubičajenih glavica danas je moguće kupiti i već očišćenu i opranu salatu upakovanu u kese. Međutim, treba biti oprezan jer industrijsko čišćenje i pranje često nije dovoljno kako bi se uklonila prljavština i mogući ostaci pesticidida. Mana joj je što brzo uvene i pokvari se pa nije za jelo.

shutterstock.com

Zelenu salatu koju niste potrošili za obrok osušite, umotajte u aluminijumsku foliju i čuvajte u frižideru

Kako čuvati salatu?

Ovaj problem s kojim se sreće većina domaćica može da se reši uz nekoliko pametnih trikova. Pre svega prilikom kupovine treba izbegavati salatu sa žućkastim lišćem ili sa braon mrlje. Žuta boja ukazuje na njenu starost i  manju vitaminsku vrednost, dok su tamne mrlje znak da je počela da se kvari.

Da biste što duže zadržali svežinu salate postoji trik sa aluminijumskom folijom. Naime, ostatke salate koju niste upotrebili za obrok umotajte u foliju i ostavite u frižideru a sačuvana na ovaj način zadržaće svežinu duže vremena.

Sličan efeketa se potiže i ako je umotate u kuhinjsku krpu ili ubrus a neophodno je da bude potpuno suva od vode nakon pranja. 

Zelenu salatu najbolje je čuvati u donjoj fioci frižidera ali vodite računa da bude što dalje od voća i povrća posebno od paradajza koji brzo počinje da trulie. 

Pixabay.com

Zelena salata sa korenom može se zalivati i ostaće sveža do poslednjeg lista

Salata s korenom 

Jedan od najboljih načina da sačuvate svežinu zelene salate je da kupite onu sa korenom. Različite vrste salate sa korenom moguće je pronaći u bilo kom marketu. Kad dođete kući izvadite je iz zaštine kese, stavite u manju posudu i zalite. Da, dobro ste pročitali zalijte je kao da je cveće.

Možete bez problema da je držite van frižidera samo je povremeno zalivajte i ona će ostati sveža dugo vremena. Najbolje od svega je što ćete iskoristiti sve do poslednjueg listića, a svaki put kad oberete salata će imati ukus kao da je tek sad ubrana u bašti.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)