Tetka Saveta

OVAKO SE PRAVILNO ČISTI TV EKRAN: Saveti kako da bezbedno, brzo i efikasno očistite uređaj bez njegovog oštećenja

Ne zaboravite na daljinski upravljač na kome se skupljaju bakterije svaki put kad ga uzmemo u ruke.

01.09.2023 10:00

OVAKO SE PRAVILNO ČISTI TV EKRAN: Saveti kako da bezbedno, brzo i efikasno očistite uređaj bez njegovog oštećenja
pexels.com

Ekran na televizoru češće se prlja jer se na njemu skuplja prašina, ali i otisci prstiju posebno ako imate malu decu koja mogu da dohvate ekrena. Zbog straha da nešto ne pokvare ili upropaste uređaj, mnogim ženama je čišćenje TV ekrana omraženi posao. 

Današnji moderni LCD televizori za mnoge zahtevaju poseban pristup kako se ne bi oštetili i većina smatra da je potrebna posebna krpa i tehnika čišćenja kako se ne bi oštetili. Mnogi imaju dilemu i da li ove aparate smeju da čiste sa nekim sredstvom, vlažnom ili isključivo suvom krpom. 

Kako očistiti pravilno ekran?

Kako su stručnjaci za čišćenje objasnili za britanski San, čišćenje TV ekrana može biti vrlo jednostavno i brzo u samo nekoliko koraka i bez bojaznosti da ćete pokvarti uređaj. Kako bismo izbegli moguće probleme neophodno je televizor pre čišćenja isključiti iz struje. 

Prema rečima stručnjaka za čišćenje, površinu ekrana prebrisati suvom krpom koja ne ostavlja nikako dlačice kako bi se uklonila prašina. TV ekran ne treba brisati papirom ili kuhionjskim ubrusima već je dovoljna suva krpa. Preporuka je da budu one od mikrovlakana koje ne ostavljaju dlačice ili ogrebotine na ekranu. Abrazivne i grube krpe i peškire treba izbegavati jer mogu da oštete ekran televizora.

Pixabay.com

Čist televizor je odraz higijene u kući

Da bi se prljavština, a posebno masne mrlje u potpunosti uklonile nakon brisanja prašine poprskajte krpu sredstvom za čišćenje ekrana i nežno ga prebrišite. Ne preporučuje se nanošenje sredstva direktno na ekran i izbegavajte upotrebu vode. Nakon što ste na ovaj način očistili ekrtan, ponovo pređite suvom krpom kako bise pokupila eventualna vlaga ukoliko je ostala sa krpe. Ostavite Tv 15 minuta da se dobro osuši pre nego što ga ponovo uključite u struju. 

Čišćenje daljinskog upravljača

Čišćenje daljinskog upravljače je mnogo jednostavnije, a preporuka je da se očisti čak i kad na oko izgleda da nije prljav zato što se na njemu skupljaju razne bakterije svaki put kad rukom uhvatimo za daljinski. Najpre izvadite baterije sa zadnje strane i lakano ga istresite kako bi ispala prljavština i eventualne mrvice. Na krpu od mikrovlakana nanesite malo alkohola i detaljno očistite daljinski upravljač sa obe strane. Za što bolje rezultate potrebno je koristiti alkohol između 60 i 80 procenata.

shutterstock.com

Daljinski upravljač često krije najviše klica

Za čišćenje nedostupnih mesta između dugmadi preporučuje se korišćenje štapića za uši ili obmotajte malo vate na čačkalicu. Ostavite daljinski da se dobro osuši pre nego što vratite baterije na mesto. 

Stručnjaci preporučuju da se TV ekran čisti barem jednom nedeljno, a daljinski upravljač i češće. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)