Tetka Saveta

OPREZNO SA OVOM BILJKOM AKO JE IMATE U DOMU: Izaziva plikove i oticanje usana i jezika, posebno je opasna za decu i kućne ljubimce

Sok ove biljke sadrži kalicijum-oksalatit koji se može biti vrlo opasan ukoliko dospe u usnu duplju ili u predeo oka.

27.08.2023 11:00

OPREZNO SA OVOM BILJKOM AKO JE IMATE U DOMU: Izaziva plikove i oticanje usana i jezika, posebno je opasna za decu i kućne ljubimce
Shutterstock

Sobne biljke su najlepši ukras svakog doma. Osim što su veoma dekorativne pomažu u prirodnom prečišćavanju vazduha. Međutim, mnogi ljubitelji cveća često nisu svesni da u domu drže neke vrlo opasne sobne biljke. Jedna od njih je difenbahija koja se može videti u mnogim domovima. 

unsplash.com

Zbog otrovnosti ove biljke neophodno je koristiti rukavice pri rezanju kao i temljno pranje ruku

Od alergije do trovanja

Difenbahija je tropska biljka, poreklom iz tropskih predela Meksika,  a ime je dobila po baštovanu koji je radio na bečkom dvoru. U pitanju je višegodišnja zeljasta biljka, uspravnog stabla i velliki zeleno-belih listova, raznih šara.

Nije zahtevna za uzgoj zbog čega je mnogi i biraju za ukras u domu, a mnogi ne znaju da je vrlo otrovna posebno za decu i kućne ljubimce.

Difenbahija u svom soku sadrži kalicijum-oksalatit koji se može biti vrlo opasan posebno ukoliko dospe u usta ili u predeo oka. Ova supstanca može izazvati peckanje na koži, crvenilo i druge alergijske reakcije, ali i oticanje usana i grla ukoliko se pojede pa je treba držati podalje od dece u kućnih ljubimaca. Zbog toga je važno koristiti rukavice pri rezanju difenbahije, kao i temljno pranje ruku.

unsplash.com

Držite difenbahiju podalje od dece i kućnih ljubimaca

Simptomi trovanja 

Kako piše portal Maunti Sinai u slučaju da dođe do trovanja difenbahijom javljaju se sledeći simptomi:

  • plikovi u ustima
  • pečenje u ustima i grlu
  • dijareja
  • promukao glas
  • povećano lučenje pljuvačke
  • mučnina i povraćanje
  • bol pri gutanju
  • crvenilo, otok, bol i peckanje očiju i moguće oštećenje rožnjače
  • oticanje usta i jezika

Plikovi i otok u ustima mogu biti dovoljno jaki da spreče normalan govor i gutanje. U slučaju trovanja isperite usta, oči ili iritiranu kožu hladnom vodom i odmah potražite lekarku pomoć. 

U zavisnosti od količine otrova s kojim ste imali kontakt lečenje može da traje i nekoliko dana. 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)