Tetka Saveta

DA LI SU AKRILNE BOJE ZAISTA VODOPERIVE: Ovo je odgovor na dilemu u vezi uređenja doma (FOTO)

Majstori tvrde da su ove nijanse lakše za održavanje, ali u startu i skuplja investicija.

29.08.2023 21:02

DA LI SU AKRILNE BOJE ZAISTA VODOPERIVE: Ovo je odgovor na dilemu u vezi uređenja doma (FOTO)
shutterstock.com

Prilikom krečenja stana ili dok kupujete boje u farbari sigurno ste čuli za izraz akrilne boje. Verovatno ste i pitali nekad majstora ili prodavca u radnji da vam objasni kakve su to boje. Uglavnom je odgovor većine da su perive i ništa više od toga.

Poslednjih godina akrilne i vodoperive boje stekle su veliku popularnost kod potrošača te zidove obojene upravo ovim nijansama možemo videti i u brojnim lokalima, restoranima, pa i teretanama. Njihova prednost je što su trajnije, lakše se održavaju i mogu se nijansirati na brojne načine.

Pixabay

akrilne boje veoma su popularne

Akrilna boja ima bolji pigment i pokrivenost prilikom krečenja zidova. Najbolji i najskuplji pigment koji se koristi u proizvodnji boja je titanijum – dioksid. To je veoma čist beli prah izuzetnih karakteristika i svaka visokokvalitetna boja ga ima u određenom procentu. Akrilne boje imaju bolja veziva u svom sastavu i zato se lakše nanose nego uobičajene boje za zidove.

Akrilne boje su otpornije na habanje od poludisperzionih boja pa je tako i period između dva bojenja dosta veći. One jesu u startu skuplje, ali po nekim analizama na duže staze ispadnu i do 40 procenata povoljnije.Treba naglasiti da akrilne boje nisu vodoperive u bukvalnom smislu te reči, već se manje fleke mogu otkloniti brisanjem vlažnom krpom da se boja ne ošteti, ali se nikako ne mogu prati.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)