Tetka Saveta

EVO ZAŠTO MOLJCI NAPADAJU GARDERBU I KAKO DA IH SE REŠIMO: Zaboravite na prirodna sredstva, najbitnija je jedna navika koju svi moramo usvojiti (FOTO)

Pre odlaganja stvari detaljno ih očistite.

26.08.2023 18:00

EVO ZAŠTO MOLJCI NAPADAJU GARDERBU I KAKO DA IH SE REŠIMO: Zaboravite na prirodna sredstva, najbitnija je jedna navika koju svi moramo usvojiti (FOTO)
shutterstock.com

Moljci vole da borave u mračnim prostorima, gde nema mnogo pomeranja, dakle ormari, podrumi i tavani su njihovo idealno stanovište. Pravi su uništitelji garderobe i posteljine koju odlažemo u ovim prostorijama i predmetima, a kada se jednom dohvate ovih komada tkanine, nema im spasa.

Etnomološkinja Čele Hartzer navodi da se ovi insekti mogu naći i u hrani ali da je garderoba ipak ono što im je glavna meta.

Moljci koje privlači odeća vole ormare s odećom, a gusenice se oslanjaju na prirodna vlakna poput platna, vune, svile ili krzna - kaže Hartzer.

- Iako se taj tip moljaca uglavnom hrani prirodnim vlaknima, poznato je da se hrani i sintetikom ako nema drugih izvora hrane. Zbog toga je nužno očistiti odeću prije nego što je odložite. Čak i mrlje koje ne možete videti, poput znoja, mogu s vremenom oksidirati i privući insekte -  dodaje Karolin Forte iz Laboratorije za proizvode za čišćenje, piše 24sata.hr.

shutterstock.com

Veoma je bitno redovno usisavati celu kuću, posebno tepihe

Postoji nekoliko načina uz pomoću kojih se možemo rešiti upornih moljaca i time ih sprečiti da nam unište omiljene komade garderobe ili posteljine. Usisavanjem bar jednom nedeljno, sprečićete pojavu moljaca. Ovo je efikasan način da uklonite već prisutne larve, dlake i vlakna koja bi mogla da izazovu "zarazu". Obavezno je usisavanje ivica tepiha, delove prostorije ispod nameštaja, unutrašnost ormara i drugih neosvetljenih područja.

- Ako imate problem s moljcima u ormanu, za početak izvadite svu odeću iz ormana. Operite što možete vrućom vodom i deterdžentom, a zatim osušite u sušilici na visokoj temperaturi da ubijete jajašca. Hemijsko čišćenje takođe može pomoći u uklanjanju moljaca - ističe Forte.

Prirodna sredstva nisu dugotrajna sredstva niti su pouzdana kao brzo rešenje problema. Ulja koja ćete utrljati u drvo mogu sprečiti zarazu tako što će ubiti male jedinke, ali ona neće očistiti moljce u kasnijim razvojnim stadijumima i nakon nekoliko godina gube snagu. Sveža nana i ruzmarin snažnim mirisom držaće moljce podalje od omiljene odeće, a ruzmarin možete da osušite i da ga držite u platnenim vrećicama.

Veoma je bitno kako ćemo odlagati garderobu i na taj način sprečiti prodiranje moljaca blizu naših stvari.

- Sezonsku odeću zatvorite u hermetičke vreće ili kutije, a odlične su one koje se mogu dodatno zaštitit vakuumom. Spremite ih u deo kuće koji koristite, a ne u vruće, vlažno potkrovlje ili podrum. Predmete poput skupog kašmira možete staviti u plastičnu vrećicu s patentnim zatvaračem te ubaciti pamučnu vatu kako bi upila eventualni višak vlage - savetuje Forte.

 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)