Tetka Saveta

VOŽNJA KOLA SA SPUŠTENIM PROZORIMA MOGLA BI MNOGO DA VAS KOŠTA: Mehaničari upozoravaju na dodatne troškove (FOTO)

Prosečan vlasnik automobila navodno troši oko 200 evra svakog meseca samo za održavanje svog vozila.

25.08.2023 10:02

VOŽNJA KOLA SA SPUŠTENIM PROZORIMA MOGLA BI MNOGO DA VAS KOŠTA: Mehaničari upozoravaju na dodatne troškove (FOTO)
Shutterstock

Kada se vozite po toplom danu u svom automobilu, sasvim je prirodno da želite da spustite prozor u nadi da ćete dobiti prijatan prohladni povetarac, posebno ako vaš automobil nema klimu. Međutim, jedan automehaničar je otkrio zašto bi to trebalo da izbegavate, posebno ako želite da uštedite novac.

Prosečan vozač navodno troši oko 200 evra svakog meseca samo za održavanje svog vozila, tako da je razumljivo da će vlasnici automobila želeti da smanje troškove kada mogu. I dok mnogi veruju da vožnja sa spuštenim staklima ne šteti, ispostavilo se da to nije uvek slučaj, piše Miror. 

Shutterstok

Prosečan vozač navodno troši oko 200 evra svakog meseca samo za održavanje svog vozila.

Automobilski inženjer Džoš Regis, koji je proveo 18 godina radeći kao mehaničar, nedavno je objasnio zašto ne misli da bi vozači trebalo da voze sa spuštenim staklima, tvrdeći da bi to moglo da ih košta.

- Kada je prozor spušten, trošite više goriva jer terate svoje vozilo da se više bori protiv otpora vetra. Vaš automobil radi jače trošenjem više goriva za održavanje iste brzine. Ako koristite klima uređaj, vaše vozilo će raditi istom brzinom i samim tim trošiti manje goriva - rekao je Džoš. 

Ukoliko niste ljubitelji klima uređaja postoji više načina da prirodno rashladite svoj automobil. Pre svega iskoristite noćnu svežinu ako planirate dužu vožnju. Kada je temperatura visoka bezbednije je da vozite noću da bi vam bilo prijatnije. Takođe, redovno provetravajte automobil i koristite pirodnu hladovinu. Takođe možete da koristite zaštite nadstrešnice, ili reflektujuće sunčane zastore da biste blokirali sunčevu svetlost. 

 

BONUS VIDEO

Komentari (0)