Tetka Saveta

OVE STVARI NIKAKO NE TREBA PRATI U MAŠINI ZA VEŠ: Mogu oštetiti drugu garderobu i sam uređaj!

Uvek vodite rečuna koji predmeti se peru ručno.

12.07.2023 17:00

OVE STVARI NIKAKO NE TREBA PRATI U MAŠINI ZA VEŠ: Mogu oštetiti drugu garderobu i sam uređaj!
shutterstock.com

Mašine za pranje veša olakšale su nam život i u njima peremo bukvalno sve što nam padne pod ruku. Stručnjaci koji su se bavili proučavanjem kvaliteta odeće su istakli da određena garderoba može u velikoj meri da se ošteti posle mašinskog pranja, pa je bolje odabrati ručno pranje. Takođe postoji opasnost da se pored tkanine ošteti i sam uređaj, pa bismo trebali da budemo pažljivi.  Srećna Republika vam donosi listu stvari koje ne biste trebali da perete u mašini kako biste i njima i uređaju za pranje veša produžili vek trajanja.

shutterstock.com

Oprez pri pranju veša

Brushalter

Grudnjak ne treba da se pere u veš mašini, jer žica koja se nalazi u njemu može da ošteti bubanj. Takođe, kopče koje se nalaze sa zadnje strane brushaltera, mogu da se zakače za drugu odeću i da je oštete. Postoji mogućnost da se žica grudnjaka zaglavi prilikom pranja u mašini, što je samo jedan od razloga zašto dolazi do njegovog rastezanja.

Kravate

Ručno pranje ili hemijsko čišćenje su uvek bezbedna opcija kada su kravate u pitanju, pogotovo ukoliko su u pitanju komadi aksesoara koji mogu biti skuplji. Kada već plaćate toliku cenu svakako ne želite da karavtu upropastite pri prvom pranju. One kravate koje se prave od perivih materijala mogu da se peru u mašini. 

Kupaći kostimi

Gornji deo kupaćeg kostima je identičnog kopčanja kao i klasičan brushlater. Dodatni problem su nežniji materijali tkanina i boja, koja lako može da se ošteti ili izbledi prilikom mašinskog pranja. Većina kupaćih kostima ima i određene dekorativne elemente poput perli, šljokica i slično, koje mogu da se zadrže u mašini za pranje veša. Najveći problem je njihovo rastezanje ukoliko se peru mašinski.

shutterstock.com

Nemojte da vas mašina iznenadi

Kožne patike 

Kožne predmete perite isključivo ručno, ukoliko ne postoji opcija da ih odnesete na hemijsko čišćenje. Baš kao što  kožnu jaknu ne biste oprali u mašini već je odneli na hemijsko čišćenje, isto važi i za kožne tašne ili patike.

Osetljivi materijali

Savet je da na svakoj odeći pre pranja pogledate etiketu i tada ćete sigurno znati da li se pere u mašini ili ne. Materijali kao što su vuna i kašmir trpe samo hemijsko uklanjanje mrlja, a obične mašine za pranje veša nemaju program koji bi adekvatno tretirao mrlje na ovim materijalima. Takođe osetljive materijale poput svile uvek perite na određenom programu i po pravilu ne na višoj temperaturi od 30 stepeni.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)