Tetka Saveta

KAKO OPRATI ZAVESU ZA KUPATILO: Postoje dva načina čišćenja, obratite pažnju na materijal od kojeg je napravljena (FOTO)

Veoma je bitno održavati ovaj predmet čistim.

26.08.2023 14:00

KAKO OPRATI ZAVESU ZA KUPATILO: Postoje dva načina čišćenja, obratite pažnju na materijal od kojeg je napravljena (FOTO)
shutterstock.com

Zavesa za kupatilo je često u vodi i vremenom može razviti žute mrlje i plesni. Osim što izgleda neuredno, ovakve fleke mogu biti i opasne po zdravlje. Veoma je bitno održavati higijenu celog kupatila pa i ovih naizgled dekorativnih delova.

pexels.com

Veoma je bitno kupatilo održavati urednim

Domaćice koje to pokušavaju često ne uspevaju, pa se odlučuju za kupovinu novog proizvoda kako ne bi gubile vreme na čišćenje starog. Međutim, nema potrebe za dodatnim novčanim izdacima. Zavese za tuš kabinu ili kadu mogu se jednostavno održavati i time im možemo produžiti vek trajanja.

Prilikom izbora načina nege zavese za kupatilo obratite pažnju na materijal od kojeg je zavesa napravljena. Zavesa za kupatilo se može prati u mašini za pranje veša ili ručno. Da biste izabrali odgovarajući metod, razmotrite informacije na etiketi. Nepoštovanje pravila nege može dovesti do smanjenja roka trajanja proizvoda. Ako je tkanina osetljiva, najbolje je da je operete ručno.

Evo kako da ručno operete zavesu:

  • pomešati amonijak i vodonik peroksid (preporučeni odnos je 3: 1)
  • umočite četku ili sunđer u dobijeni proizvod
  • obrišite zavesu (četkicu je potrebno s vremena na vreme navlažiti rastvorom)
  • kada prljavština nestane, isperite materijal čistom vodom.

Shutterstock

Zavese za kupatilo mogu se prati u veš mašini

Platnene zavese za kupatilo mogu se oprati uz šoljicu sirćeta:

Prvo sklonite prstenove na kojima zavesa visi i uklonite plastične porube ako im ima. Odaberite nežan ciklus, a voda neka bude topla, ali ne i vrela. Dodajte šoljicu sirćeta i nekoliko kapi tečnog deterdženta u mašinu. Upalite i pustite da mašina odradi jedan ciklus. Izvadite zavesu iz mašine, vratite prstenove i okačite je i pustite da se tako osuši.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)