Tetka Saveta

DUBOKA PLAVA DONOSI NOTU ELEGANCIJE I GLAMURA U DOM: Saveti stručnjaka kako da oplemenetite prostor i učinite da izgleda luksuzno

I nije važna samo boja zidova već i nameštaja, zavesa čak i ukrsanih jastučića koji mogu da promene kompletan utisak o kući.

14.07.2023 14:00

DUBOKA PLAVA DONOSI NOTU ELEGANCIJE I GLAMURA U DOM: Saveti stručnjaka kako da oplemenetite prostor i učinite da izgleda luksuzno
Shutterstock

Prema mišljenju savremenih stručnjaka za enterijer, boje u vašem domu od ključnog su značaja za njegov izgled. Uz pravilan odabir i kombinaciju boja vaša kuća može odistati luksuzom čak i ako nemate skupocene komade nameštaja, dok i najskuplji dom može izgledati jeftino ukoliko ga ne prati adekvatna boja zidova. 

I ne samo zidova već i boja nameštaja, zavesa, čak i ukrasnih jastučića mogu da promene kompletan utisak o domu. Elegantna paleta boja može pomoći da se prostor oplemeni i dobije notu elegancije i glamura. Takođe, ukoliko planirate prodaju stana pravi izbor boja može potencijalno da poveća njegovu vrednost. Boja zida, tvrde stručnjaci, može da promeni atmosferu i raspoloženje u različitim delovima vašeg doma.

Svetle i neutralne boje su nekad najbolja opcija, posebno ukoliko nemate dovoljno prirodnog svetla, ali postoje i oni koji se opredeljuju za tamnije ili upečatljivije boje koje će istaći luksuzne detalje u domu. 

Srećna Republika otkriva koje boje preporučuju stručnjaci za uređenje enterijera.

pexels.com

Boje u stanu doprinose osećaju luksuza

Bela

Bela boja je idealna za kuhinje, dnevne sobe, spavaće, kupatila, terase i balkone. Ako tražite boju koja će ulepšati vaš dom i učiniti da prostor izgleda veći i privlačniji, belom ne možete da pogrešite. Smatra se da bele kuhinje svi vole. Neutralna boja poput bele može omogućiti potencijalnim kupcima da odmah “vide sebe” u novom prostoru, dok je po mišljenju stručnjaka za enterijer jarka boja uvek diksutabilna. Bela će doprineti da vaš dom izgleda veće i čistije.

Zelena

Nisu samo zidovi ti koji će privući svu pažnju. Izbor nameštaja u odeređenoj boji može da odigra presudnu ulogu. Stručnjaci za enterijer tako sve više savetuju zelenu. Bilo da se radi o bogatim zavesama od somota, štampanim tapetama, zelenoj sofi ili jednostavno biljkama, zelena je nijansa koja će učini da se svaki prostor osveži. Činjenica koja tome ide u prilog je i ta što toliko mnogo boja ide uz zelenu. Smatra se da zelena izaziva osećaj “mesta i prirode”, zbog čega vam neće toliko nedostajati prirodno okruženje.

Pixabay

Zelena boja je sve aktuelnija u sređivanju enterijera

Plavo-teget

Ova boja je ranije bila odlična za kupatila i radne sobe. Međutim poslednjih godina određene nijanse “duboko-plave” boje su od strane stručnjaka procenje kao one koje odišu glamurom, pa se sve veći broj spavaćih i dnevnih soba kreči upravo u ovu boju. Ova boja je toliko živa, da prosto sama od sebe ume da “oživi prostor”  i prenese osećaj mira i spokoja.

Terakota

Zanimljiva zemljana boja koja pomalo ima elemente cigle i boje rđe, terakota, pomaže u stvaranju izgleda “prikrivenog luksuza” za mnoge enterijere. Nekada je ova boja bila potcenjena i skromna nijansa koja je sada poprimila uzvišenu estetiku zahvaljujući svojoj bogatoj istoriji i povezanosti sa bojom luksuznih dvorova. Boje koje dopunjuju terakotu su sve toplo-neutralne, kao i sve toplo-svetle nijanse. Sa ovom bojom se jedino ne slažu hladni tonovi.

Krem

Sve varijacije na temu krem boje su takođe odlična ideja za mnoge prostorije vašeg doma. Toplija nijansa bele, krem ili bež je još jedna neutralna koja može da osveži prostor. Krem boja daje sobi prijatan osećaj i može da poveća osećaj vrednost doma. 

Kad krečimo nekretninu, volimo da koristimo svetle krem ​​boje na unutrašnjim zidovima -  kaže Miranda Vamonde, investitorka u poslovne nekretnine.

pexels.com

Krem nijanse su uvek proveren izbor

Crna

Crna svakako privlači pažnju kada se koristi u dizajnu. Crna boja pokazuje da se ne plašite da rizikujete koristeći ovu izuzetno tamnu nijansu. Puder nijanse su one koje će najbolje ići sa crnom, a to posebno dobro funkcioniše u malim prostorima jer dodaje osećaj drame. Kada je crna uparena sa vrhunskim materijalima, kao što je recimo mermerna sudopera, to je provereni recept za raskošan i skup izgled prostora.

- Misli na to kao na malu crnu haljinu. Kada se dobro uradi, raspoložena boja može sakriti nedostatke tako što će odvratiti pažnju od onoga što prostoriji možda nedostaje i dati joj nešto novo sa velikim intenzitetom - smatraju svetski dizajneri koji se bave enterijerom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)