Tetka Saveta

GARSONJERA KAO VILA! Kako smestiti sve što vam je POTREBNO u mali prostor?

Prilikom uređenja garsonjere je važno da koristite svetle boje i nameštaj sa visokim nožicama koji će učiniti da vaš stambeni prostor „diše“ i vizuelno izgleda veće, savetuju stručnjaci.

28.07.2022 17:00

GARSONJERA KAO VILA! Kako smestiti sve što vam je POTREBNO u mali prostor?
Foto: Shutterstock

Uređenje stana nije lak zadatak a sređivanje i opremanje garsonjere je dodatni izazov. Najveći problem je prostor i kako u 20 do 25 kvadrata smestiti sve što vam je potrebno, a da pri tome vaš dom ne izgleda prenatrpano i da se ne sudarate sa stvarima.

To nije lako zato što praktično u jednu sobu treba da smestite kuhinju, dnevni boravak i spavaću sobu, a da to izgleda estetski lepo, da ne guši prostor  i bude funkcionalno.

Kako ističu stručnjaci za enterijer, prilikom uređenja garsonjere važno je koristiti svetle boje koje će vizuelno učiniti prostor većim nego što jeste. Maštovitost i dovitljivost ovakvog stambenog prostora je neophodna kako bi se iskoristio svaki ćošak.

Srećna republika donosi savete stručnjaka za opremanje stanova kako da sredite garsonjeru u kojoj ćete moći lepo i udobno da živite bez obzira na kvadraturu.

Pixabay.com

Sofa ili krevet na razvlačenje je idealna za male stanove i preko dana služi za sedenje a uveče za spavanje

"Viseći" krevet

Prilikom opremanja garsonjere najveći problem je deo za spavanje. Kako vam je u jednoj sobi dnevni boravak, kuhinja i spavaća soba poželjno je naći način da spavaći deo zauzima što manje mesta. Jedan od predloga je „viseći“ krevet. U pitanju je ležaj se nakon sklapanja jednostavno podigne uz zid čime se dobija slobodna površinu za dnevni boravak.

Ukoliko niste u mogućnosti da kupite jedan takav krevet, najpraktičnije rešenje je sofa na razvlačenje koja će preko dana služiti za sedenje, a uveče nakon rasklapanja za spavanje.

Postoji i treći, prilično zanimljiv način. Pored prozora ili uz zid predviđen za spavanje možete napravite malu platformu visine 10 do 20 cm koja će vizuelno da se izdvoji od ostatka prostora i tu smestite samo krevet.

 

Čajna kuhinja

Na malom prostoru kao što je garsonjera najpraktičnija je čajna kuhinja. Najčešće se koriste ugaoni deo sobe kako bi se na što manjem prostoru smestilo što više elemenata i kuhinjskih aparata. Poželjno je da ovaj deo vizuelno bude odvojen od ostatka stana. To se možete postići manjim šankovima, pregradnim zidom koji ide samo do pola ili čak ormanom koji će vizuelno ovaj deo odvojiti od ostatka sobe.

Da biste uštedeli na prostoru u kuhinji ugradite što više visećih delova gde ćete držati posuđe, čaše i pribor za jelo, dok male ugaone police ili stalak mogu da posluže za držanje začina i uz to se odlično uklapaju u kuhinjski ambijent. U garsonjerama najčešće nema mesta za masivne trpezarijske stolove pa je sto na rasklapanje zakačen za deo zida odličan način jer samo po potrebi otvarate ovaj sto. Takođe, umesto stola za ručavanje može da posluži i šank sa visokim barskim stolicama.   

Pixabay.com

Umesto glomaznih polica televizor možete okačiti na držače na zidu

Kupatilo

Bez obzira na to kolika je garsonjera, kupatilo je neophodno. Tuš kabine su idealne za uštedu prostora a pored njih možete da uglavite čak i mali labavo kao i mašine za pranje i sušenje veša. S obzirom na to da u kupatilu održavate ličnu higijenu, ono ne mora da bude veliko, ali mora biti funkcionalno i da vam je sve na dohvat ruke.

Plutajuće police i TV na zidu

Iako možda zvuči ludo ali plutajuće police i nameštaj iznad poda će dodatno učiniti da vaš životni prostor izgleda veće nego što to zapravo jeste. Plutajuće police su zapravo zidne police koje mogu biti izuzetno lepe i praktične. Njima se mogu popuniti uglovi u stanu samo je važno voditi računa da se po izgledu, materijalu i mestu gde stoje uklope uz ostatak prostora. Nemojte preterivati sa policama kako ne bi „ugušili“ sobu.

Za razdvajanje zona u garsonjeri najčešće služe ormani. Međutim, sa ormanima treba biti oprezan. Teški, veliki i glomazni ormani samo će dodatno ugušiti prostor. Umesto toga, radije birajte moderniji plakar od lakog drveta.

Jedan od trikova je i da imate „nameštaj iznad poda“ odnosno da stolice, sto pa čak i krevet budu na visokim nožicama. Na taj način će prostor će moći da diše, a vizuelno će izgledati veći.

Televizor je neminovan u svakom domu. Kako imate problem sa prostorom umesto glomaznih polica možete ga zakačiti za držače na zidu. Na isti način u hodniku možete da odložite i svoj bicikl koji vam neće zauzimati mesto a uz to izgleda i vrlo dekorativno.

Prostor za rad

U vreme kad sve više ljudi radi od kuće problem nastaje kako da u garsonjeri odvojite prostor za rad. Ukoliko nemate sto za ručavanje, a u dnevnom boravku koristite samo kofi stočiće, mesto gde ćete držati lap top i neometano raditi može da bude problem.

Stručnjaci za enterijer preporučuju da iskoristite prozor. Kako? Vrlo jednostavno. Majstor vam po meri može napraviti visoko sanduče čije spoljne stranice mogu da budu u padu, u vidu stepenica ili slično.

Unutrašnjost možete da iskoristite kao orman za odlaganje stvari, a gornji deo kao mesto na kome ćete raditi. Kad sklonite lap top, taj prostor uz nekoliko jastučića može da postane i vaše mesto odmor i sedenje.

 

Detalji su važni

Prilikom izbora nameštaja stručnjaci savetuju da birate komade čistih linija, umesto klasičnih tepiha koji će „ugušiti“ prostor radije stavite staze ili manji tepih nepravilnog oblika. Svetlo je takođe jedan od ključnih faktora, ali umesto glomaznih podnih ili stonih lampi birajte zidno osvetljenje. Na ovaj način imaćete maksimalni učinak i uštedu prostora. Ne zaboravite na detalje kao što su jastuci, prekrivači ili zavese koje će dati dodatnu toplinu vašem domu bez obzira na kvadraturu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)